Létrehozva: 2023.02.06.

200 migránst költöztetnek a Duna hercegnőjére, kiakadtak a németek

A német tévésorozatból megismert „Donauprinzessin” nevű hajóra 200 migránst telepítenek.

Az 1990-es években a „Donauprinzessint” megrohanták a folyami hajóutakat kedvelő turisták, köszönhetően az azonos nevű német tévésorozatnak, amely a Regensburg és Budapest között közlekedő szállodahajót  használta a történet festői háttérhelyszíneként.

200 migránst telepítenek a Regensburg mellett horgonyzó úszó szállodahajóba. Fotó: imdb.com

A romantikus sorozatot a magyar tévénézőknek A Duna hercegnője címmel vetítették, de időközben a hajó tulajdonost és nevet is változtatott.

 

A Rossini névre átkeresztelt hajó a közelmúltig dunai körutazásokat kínált a turistáknak, ám ez a szolgáltatás néhány hete véget ért. A luxushajó jelenleg a Regensburg melletti Duna-parti kisvárosban, Bachban horgonyoz, és a tervek szerint 200 szíriai és iráni fiatal migráns lakóhelye lesz.

Az ötlet a helybeliek kerületi ügyintézőjétől, Tanja Schweigerttől származik, ugyanis a menekülteknek szánt szálláshelyek beteltek az Ukrajnából érkezők miatt, és a hajózási társaság felajánlotta, hogy bérbe adja a hajót, menekültenként és naponként 50 euróért, mintegy 1,8 millió euróra hat hónap időtartamra.

A migránsok boldogok lesznek. Kétágyas kabinokban kapnak szállást saját zuhanyzóval és WC-vel, nagy sebességű WiFi-vel.

Sebők László kérésére
Fotó: exxpress.at / 200 migránst telepítenek egy dunai sétahajóra

Az érkezők egyelőre a medencét nem használhatják, de  talán majd a nyáron erre is sor kerülhet. "A hajó szennyvíztisztítóját most újították fel" - mondja a hajózási társaság egyik alkalmazottja a BILD am SONNTAG-nak. A fodrászat és a fitneszterem zárva marad, és a felső fedélzeti medencét sem szabad használni. Az ebédlőben van imaterem és napi háromszori étkezés.

Sebők László kérésére
Fotó: exxpress.at / 200 migránst telepítenek egy dunai sétahajóra

A szállodahajó étkezője feltehetően nem a régi fényében tündököl majd, pincérek hada sem áll a menedékkérők rendelkezésére, ők a szokásos ellátásra számíthatnak és ez aggodalommal tölti el a helybelieket.

Sebők László kérésére
Fotó: exxpress.at / 200 migránst telepítenek egy dunai sétahajóra

Magában a faluban sokan úgy érzik, hogy figyelmen kívül hagyják az érdekeiket, és nem vonták be a képviselőiket a döntésbe. A falu önkormányzata túl későn – január közepén – értesült a kerület terveiről, amit kész tényként közöltek velük. A regensburg-digital nevű oldal tudósított az ügyben összehívott falugyűlésről, ahol a kerületi ügyintéző egy nőnek azt mondta, nem tudja elűzni az illető félelmeit. „Most 44 éves vagyok. Soha nem sétáltam egyedül Regensburgban sötétben.” Ez aligha nyugtatta meg az itt élőket, akik féltik a faluban élők békéjét és biztonságát.

"Ez a döntés meglepett minket" - mondta Johann Mayer nyugdíjas, aki részt vesz a hajó elleni polgári kezdeményezésben. A migránsokhoz köthető késelésekről olvas, és ettől tart itt is.

Volt, aki a menekültek nézőpontjából értékelte a helyzetet: „Képzeld el, hogy üldözés, háború és életveszélyes utazás után egy ilyen hajóba zsúfolnak be 200 másik emberrel együtt, kétágyas kabinokba, ahol nem lehet kinyitni az ablakokat. Munkavállalási tilalom alatt állnak, és félnek a kitoloncolástól.”

 

Múlt csütörtökön már az első menedékkérőket is megérkeztek hajóra, és tüntetés is volt a döntés ellen.

Tüntetés a menekültek elszállásolása ellen
Az AfD „Mikor van tele a csónak?” mottóval demonstrált a menekült elhelyezése ellen. A rendőrség szerint mintegy 90-en követték a jobboldali párt felhívását. Mintegy 100-an vettek részt az ellentüntetésen, amelynek mottója „Szívvel és elmével a gyűlöletbeszéd és az előítéletek ellen." A rendőrség szerint a tüntetések békések zajlottak. 

A németek kevesebb migránst szeretnének

A menedékkérők növekvő száma extravagáns intézkedésekre kényszeríti a németországi önkormányzatokat: 2022-ben 217 774-en nyújtottak be első kérelmet a Szövetségi Migrációs Hivatalhoz. A BILD am SONNTAG új INSA-felmérésében a megkérdezettek 51 százaléka szerint Németország túl sok menekültet fogadott be eddig. A válaszolók 33 százalka szerint megfelelő a menedékbefogadási arány, míg 11 százalék szerint túl kevesen érkeztek. Eközben Németországban számos helyen tiltakoznak a lakosok az arab világból érkező bevándorlók elhelyezése ellen. A mecklenburgi Upahl kapcsán lezajlott tüntetések után most Felső-Pfalzban (Bajorország) is tilzakoznak az itt élők. A rendőrség megerősített járőrszolgálatot ígér, mert csütörtök este már másodszor gyújtottak fel egy menekültsátrat a Bachtól 80 km-re levő Marklkofenben. 

 



 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így irányítja a háborúpárti dollárbaloldal Magyar Pétert

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

4 csillagjegy, amelynek sosem látott bőséget hoz a Bika hava

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

metropol.hu

Dárdai Pál lázban tartja Berlint, az otthonában könyörögtek neki

mandiner.hu

Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

travelo.hu

Félmilliós madár pihent meg a Hortobágyon

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen