Megyei közgyűlés

2022.05.20. 19:06

Újabb hétmilliárd jön Somogyba

Fejlődhet a somogyi turisztika, kiemelten a Balaton térsége. Több pénzhez juthatnak a megyei fürdők abból az új, hétmilliárd forintos állami támogatásból, amelyről pénteken szavazott a Somogy Megyei Közgyűlés.

Kovács Gábor

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) folytatását jelentő TOP Plusz eredeti megyei kerete a 71, 789 milliárd forintról 78, 737 milliárdra emelkedett. Ehhez szükségessé vált a Területi Integrált Program átalakítása. Erről döntöttek a képviselők, miután a Pénzügyminisztérium kérte a Somogy Megyei Önkormányzattól, hogy a 2021-27-es tervezési időszakra készítse el a szükséges módosításokat. Így érkezhet újabb 2,6 milliárd forint az aktív turizmus új pályázati céljaira, és további 2,1 milliárd jut majd a Balaton fejlesztésére. Folytatódhat az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, mert 2,1 milliárd forinttal megemelték ennek keretét, ám a forrás gyógyfürdők és fürdők energetikai korszerűsítésére fordítható. 

A TOP Plusz előkészületei jól állnak, a források harmadára érkezett már fejlesztési igény. 
– Februárban lezárult a pályázatok beadásának első köre, a beérkezett igények egy részét már elbírálták – felelte kérdésünkre Sárhegyi Judit megyei jegyző. A 2021-es év zárszámadását is elfogadták a képviselők. Az önkormányzat tavalyi költségvetése stabil és kiegyensúlyozott volt, az évet pénzmaradvánnyal zárták. 

A 15 képviselőből 9-en jelentek meg a közgyűlésen, és feltűnő volt az ellenzéki képviselők hiánya. Az ellenzék soraiból egyedül Anderné Röszler Erika (Jobbik) és Rákóczy Attila (DK) vett részt a közgyűlésen. Hozzászólás nélkül, egyhangúlag fogadták el az előterjesztéseket, illetve némelykor Rákóczy Attila jelezte a tartózkodását. Egyszer kérdezett, mégpedig azt, hogy az ukrán zászló leng-e a vármegyeházán, de kiderült, hogy a székely zászlóról volt szó. Ezután megállapodtak abban, hogy az uniós zászlót nem kötelező kitenni. 

Bővült az értéktár, június 9-én pótolják a megyenapot

A képviselők elfogadták a megyei értéktár bizottság tavalyi beszámolóját. Újabb tizenhárom értékkel bővült az értéktár, így jelenleg százhetvenhat somogyi értéket tartanak számon. Tavaly többek között Muzsinszki Nagy Endre festő, Matyikó Sebestyén József költő, Wirth János egykori siófoki plébános munkásságát ismerték el, de az értéktárba választották egyebek mellett a Kelén és a Helka csavargőzöst, a balatoni fogast és a balatonboglári Jankovich üdülőtelep dupla platánsorát is. A Somogy Megyei Önkormányzat készül a Covid miatt elhalasztott megyenapi ünnepi közgyűlésre, melyet június 9-én tartanak Lengyeltótiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában