Traffipax

2022.08.10. 13:44

Drága rohanás lehet az élet, pláne ha traffipaxba fut az óvatlan autós

Megyeszerte sebesség-ellenőrzésekre számíthatnak az autósok ezekben a napokban.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Sok baleset oka a sebesség túllépése, ezért is van szükség az ilyen ellenőrzésekre, amelyek a héten nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte zajlanak. 
Egy civil autó állt Kiskorpád határában is kedden kora délután, abból traffipaxoztak. Pár száz méterrel később a rendőrök leállították azt, aki a 90-es sebességhatárt túllépte. Mindössze pár perce mértek, amikor az első gyorshajtót észlelték. – Nem vettem észre a mérőautót – mondta el a teherautó sofőrje, aki Kaposvárról Böhönyére tartott. – Az élet egy rohanás, de ez a tízes még belefér az életembe. A férfi a helyszínen kifizette a bírságot, amely nem az első gyorshajtása volt. 

Fotók: Lang Róbert

A megyei rendőr-főkapitányság is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a Roadpol kezdeményezéséhez. – A sebesség-ellenőrzés kiemelt célja a közutak legfőbb gyilkosának számító sebességtúllépések visszatartása, a jogkövető magatartásra ösztönzés, s mindezeken keresztül a személyi sérüléses közúti balesetek és a halálos áldozatok számának visszaszorítása – emelte ki Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: az európai rendőrségek emberi jelenlétet nem igénylő automata sebességmérő eszközöket, továbbá mobil berendezéseket, radart, lézert vagy más elven működő eszközt egyaránt alkalmaznak.

 

Szeptembertől újra ellenőriznek, akkor a mobilhasználatot 

– Ha valaki lakott területen belül vagy kívül gyorsan hajt, és bemérjük, akkor harmincezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírságra számíthat, valamint ha megállítják négy és nyolc közötti büntetőpontot kap a gyorshajtó – mondta el érdeklődésünkre Orbán Zoltán. Hozzátette: a tavaszi ellenőrzésük során mindössze 24 óra alatt csaknem száz, pontosan 97 gyorshajtót füleltek le a rendőrök. – Közülük húszan úszták meg a szabálytalanságot helyszíni bírsággal, a többi sofőr ellen eljárást indítottak – mondta Orbán Zoltán, akitől azt is tudjuk, hogy július közepén fokozottan ellenőrizték a tehergépkocsikat és az autóbuszokat, elsősorban a vezetési és pihenőidővel és a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok betartását vizsgálták. Szeptember 16-a és 22-e között pedig a mobiltelefonok, elektronikai eszközök menet közbeni használatát ellen­őrzik majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában