Térképre tették az aszályt:

2022.08.13. 10:00

Néhol hajnali harmatnak is kevés volt az eső

Aszálytérképet állítottak elő a vízügyesek, ahol napi pontossággal, települési szinten mérhetjük fel a vízhiányt. Bár a Dél-Alföldön a legkritikusabb a helyzet, Somogyban sem éppen szívderítő. A gazdák elveszteni látszanak a kukoricáért folytatott csatát a szárazsággal.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt egy hónap alatt mindössze kétszer hullt három milliméternyi eső Ádándon, ami még hajnali harmatnak is kevés, fakadtak ki az ott élők. A gazdák, sőt a kiskertek tulajdonosai is elkeseredettek. 

– Többen szorgalmasan locsoltak a kertben, de éppen most beszéltem egyikükkel, aki azt panaszolta, hogy nem volt érdemes, mert a nagy hőségben nem nőttek meg a termények – mondta Szatmári Kornélia, Ádánd polgármestere. 

A Vízügyi Főigazgatóság aszálytérképéről egyértelműen kiderül, hogy Somogyban Ádánd környékén a legrosszabb a helyzet, de mellette egy foltban a megyehatáron túl, Enying közelében még nagyobb a baj. A legtöbb csapadék megyénkben júliusban Berzence közelében esett, 40-45 milliméternyi, de még ez is elmarad egy átlagos júliustól, ami 70 milliméter esőt hoz országos átlagban.A zalai határszélen esett a legtöbb csapadék, Nagybajom vonaláig fokozatosan gyengülve. Dél-Somogyban nyugat felé haladva Kálmáncsa közelében már egyre szárazabb térségeket találunk. Ahogy Marcali környékén is kialakult egy szárazabb sziget. S Berzence sem örülhet maradéktalanul, mert például márciusban ott is csak 25 milliméternyi esőt jegyezhettek fel.      

– Bár a Berzence környéki földek több esőt kaptak, de még az is kevés, mert ami a búzának elég volt, az a kukoricának kevés – mondta Madarász Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke, aki áttekintette a csapadék területi eloszlását. Ők is azt tapasztalták, hogy Siófok környékét sújtja a legnagyobb szárazság. A kukorica állapota pedig mindenütt aggodalomra ad okot. 

Az Igal-Agro Kft.-nél 400 hektáron vetettek kukoricát, s most azt kellett megállapítaniuk, hogy az aszály mind a 400 hektár területen nagy károkat okozott. A két évvel ezelőtti termés hatvan százalékát tudják csupán betakarítani az idén, becsülte fel Nagy György ügyvezető. Értékesítési problémák vannak, mert pillanatnyilag egy felvásárló sem mer árat mondani, számolt be erről. A gazdák szinte bizonyosan nem tudják eladni majd a kukoricát olyan áron, hogy visszahozza a belefektetett költségeket, különösen, hogy a hozamok jelentősen elmaradnak.  

 

Aláírták az első ukrán kukoricavásárlási szerződést 

A bizonytalanság miatt üzletkötés az elmúlt három hónapban nem történt, kukorica értékesítési és vételi szerződéseket nem kötöttek a piacon, erősítette meg a terményfelvásárlással foglalkozó MG Produkt Kft ügyvezető igazgatója, Hanyecz Imre. Kelet-Magyarországon a hatalmas aszálykár miatt egy-két tonnás termések várhatók, míg a Dél-Dunántúlon öt és nyolc tonna közé teszik a várható kukoricatermést hektáronként. Egyelőre nincs kialakult ár, magyarázta. A nemzetközi piacon bizonytalanság uralkodik, mert nem lehet tudni, hogy Ukrajnából mekkora mennyiségű árut sikerült kiszállítani. Az első gabonaszállító hajó és konvoj már célba ért, de továbbra is kérdés, hogy a sok millió tonna ukrán áru mozdítható lesz-e a következő hónapokban. Szerinte a kereskedelem működni fog, mert az ukrán termények kiengedéséért cserébe az orosz búzát nem bojkottálják. Ha minden rendben Ukrajnában, akkor lefelé mozdul a kukorica ára belföldön is. A magyar nagyfelhasználók Ukrajnából vonattal és kamionokkal szállítva vásárolnak fel kukoricát, ahogyan ezt az MG Produkt is megtette. Kedden írták alá az első ukrán kukoricaszerződésüket.         

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában