Fotók

2022.11.29. 19:00

A gyógyítók előtt tisztelegtek a Magyar Tudomány Ünnepén

Az egészség és béke szolgálatában címmel mutatták be a Kaposi Mór Oktató Kórház legújabb kötetét a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. A rendezvényen átadták a idei év Matoltsy-díjat és Szigeti-Gyula János és fiáról készült domborműveket is leleplezték kedden este.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Pontosan 176 éve, november másodikán nyitotta meg kapuit a kórház, ahol olyan emberek dolgoztak, akikre méltán büszkék lehetünk – mondta köszöntőjében Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Felidézte azokat a kiadványokat, amelyek az elmúlt években jelentek meg a kórházról- majd bemutatta azt az új kötetet, amely a kaposvári kórház és a honvédség történetének mérföldköveit tartalmazza.  

– Az illusztrációként bemutatott képanyag különleges, a kórház 150 esztendeje született igazgatója, Szigethy-Gyula Sándor felvételei, amelyet leszármazottjaitól kaptunk – mondta el a főigazgató. A képeken orosz betegek, korhű kórtermek, foghúzás, sőt még poloska irtás is látható. Moizs Mariann emléktáblát adott át a Szikszai Lászlónak, a 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred parancsnok-helyettesének, így köszönve meg, hogy munkájukat az elmúlt években, különösen a koronavírus járvány alatt nagymértékben segítették.

Szentkláray Máté ükapja és annak legidősebb fiának történetéről emlékezett meg előadásában. Szigeti-Gyula János erdélyi református családból származott, diákok tanítása mellett saját erőből végezte el a fővárosban az orvosi egyetemet. Uradalmi orvosnak került a megyébe és hamar megmutatkozott tehetsége és a somogyi megyeszékhely kórházának igazgatója lett. Őt követte fia, Sándor. A szerzővel, Szemes Péterrel Puskás Béla helytörténész beszélgetett. Elhangzott egy négylábúról szóló történet is, aki a kórház egyik őrzője volt.– Esti sétákon Zsuzsi, a szamár elkísérte Szigeti-Gyula Jánost és történt olyan eset is, hogy aki nem tetszett neki, nem akarta beengedni a kapun – mondta el Szemes Péter. 

Kovács Balázs kapta a  Matoltsy-díjat

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen Fekete László átadta a Matoltsy-díjat, amelyet idén Kovács Balázs vehetett át. 1986-ban szerzett általános orvos diplomát, 2009-ben Magyarországon elsőként európai szemész szakvizsgát tett Párizsban, 2016 óta dolgozik osztályvezető főorvosként a kaposvári kórházban. Az ünnepség a kórház főbejáratánál folytatódott, ahol Szigeti-Gyula János és fiáról készült Gera Katalin által készített domborműveket is leleplezték. Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, valamint az ünneplők a kaposvári katonazenekart is meghallgathatták. Az eseményen részt vett még Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke is.

– Apa és fia több mint 65 évig álltak az intézmény élén, nemcsak gyarapítva, korszerűsítve, de az ellátás színvonalát tekintve is az ország élvonalába kormányozva a somogyi egészségügy zászlóshajóját - emelte ki Gelencsér Attila. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában