Sötétség

2022.12.02. 09:00

Százmilliókat spórol az utcákban éjszaka a téli lámpaoltás

Több somogyi település döntött úgy nemrégiben, hogy minden második köztéri lámpáját lekapcsoltatja. Így próbálják csökkenteni az energiaszámlájukat. Kaposváron a napokban megkezdődtek a munkák, több utcában dolgoznak a villamos­ipari vállalat szakemberei.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A múlt héten szavazta meg a kaposvári közgyűlés, hogy minden második lámpa fog világítani a köztereken. Szita Károly polgármester akkor elmondta: a közvilágítás költsége 172 millió forint helyett jövőre 1,3 milliárd forint lehet. Ezért a közvilágítás energiaigényét 50 százalékkal tervezik csökkenteni. A gyalogos átkelőknek és a csomópontoknál maradnak a lámpák. Kaposváron 9600 lámpatest van az utcákon, ezekből 2600 vezérelt LED-es. A közbeszerzést elnyerő kaposvári villamossági vállalat a napokban több utcában már megkezdte a lámpák kikötését. Nem csak Kaposváron, hanem több somogyi településen azon gondolkodnak, hogy minden második köztéri lámpát kikapcsoltatják. 
– Nálunk több mint száz lámpát kellene kikapcsolni, amelynek darabja nyolcezer forintba kerül, így a költsége meghaladja a nyolcszázezer forintot – mondta el Nagy László Péter, Mesztegnyő polgármestere. A magas költség miatt inkább azt preferálják, hogy az E.ON Hungária Zrt. a köztéri lámpákat később kapcsolja be és korábban le. 
Az E.ON Hungária Zrt. megkeresésünkre azt közölte, hogy a november 10-én hatályba lépett új kormányrendelet alapján lehetősége van az önkormányzatoknak arra, hogy a település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatban rendeletet fogadjanak el. Az önkormányzati rendeletet úgy kell megalkotni, hogy az a közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokat figyelembe vegye. Az önkormányzat által megbízott, a feladatra megfelelő jogosultságokkal rendelkező kivitelezőnek meg kell keresnie a szolgáltatási terület szerint illetékes elosztóhálózati társaságukat egy közös egyeztetésre, melyen kijelölik a kikapcsolni kívánt lámpatesteket, és meghatározzák a kikapcsolás módját. A megvalósítást követően a kivitelezőnek egy megvalósulási dokumentációt kell átadni társaságnak. 
Adódhat olyan eset is, amikor az érintett település közvilágítási lámpatesteinek üzemeltetője is az E.ON Hungária Csoport tagja, ekkor szintén előzetes egyeztetés szükséges. A közvilágítás módosításához szükséges munkáknak külön költsége van, az árkalkuláció minden esetben egyedileg történik, a területi sajátosságok, egyedi igények és a megvalósítható megoldások figyelembevételével. Lámpatest kikapcsolására vonatkozó kérést eddig egy somogyi településről kaptak, de több érdeklődő, a lehetőségeket felmérő megkeresés érkezett hozzájuk. 
 


Fotó: Lang R.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában