Világot jelentő deszkák

2023.01.29. 15:58

A Nemzetiig vitte az irodalomszeretet a ságvári társulatot

Szombaton nyolcadik alkalommal rendezték meg a Pajtaszínházi Szemlét, amelynek ezúttal is a Nemzeti Színház adott otthont. A Szemle alkalmával a 19 vármegye 19 településének színjátszócsoportja mutathatta be az elmúlt hónapok során megvalósított előadását. Somogyot a Ságvári Irodalmat Kedvelők Klubja képviselte.

K.R.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság együttműködésében megvalósuló és a Nemzeti Színház által támogatott program záróeseménye a Pajtaszínházi Szemle, melyet minden évben a Magyar Kultúra Napja előtt is tisztelegve, a jeles dátum környéki hétvégéken tartanak. A program célja, hogy a régen jelentős magyar falusi színjátszó hagyományokat életben tartsák. 

A projektbe minden évben Magyarország 19 vármegyéjének egy-egy települését vonják be. Az így született pajtaszínházi közösségek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a Nemzeti Színház stúdiószínpadain a Szemle során. A produkciók megvalósulását a Magyar Teátrumi Társaság színész és drámapedagógus mentorai segítik, végigkísérve az alkotói folyamat minden állomását a tervezéstől a próbafolyamatokon át egészen a megvalósulásig.

Somogyot ezúttal is a ságvári társulat képviselte, amely Szép Ernő Május című színművét választotta. A történet az I. világháború idején játszódik, a darab különlegessége, hogy a szereplők jelmeze egyedi, a háborús időszakot érzékelteti. A ságvári színjátszók nagy sikert arattak ezúttal is a fővárosban. A szemlén elhangzott értékelés alapján, igazi színházi élményben lehetett részük azoknak, akik megtekintették a somogyi előadást. 

Forrás: Origo

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!