Szó nélkül beszél megbánásról

2023.05.27. 11:30

Második lett az országos középiskolai szemlén a kaposvári diáklány rövidfilmje

Második helyezett lett a 17. Országos Középiskolai Film­szemlén a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium diákja. Bauer Izabella Regret című animációjával érdemelte ki az elismerést, amelynek elkészítésében Papp Pala László szaktanár segítette.

Góz Lilla

 Regret, azaz megbánás címmel készített animációt Bauer Izabella, a kaposvári Zichy szakgimnázium tizenkettedikes animáció és mozgóképkészítő szakos diák. A három perces videóban egy sejtelmes történetet mesél el. – Egy internetes csoportban nagyon megtetszettek a karakterek és ebben az irányban indultam el a filmtervemmel – mondta a díjazott diák. – Egy mélyebb témát kerestem, amit szöveg nélkül dolgozhatok fel. Komor, keserű a történet, van benne szörny, lidérc, gyilkosság és megbánás – mondta el lapunknak a nagyatádi Bauer Izabella, akit meglepett, hogy a legrangosabb hazai középiskolai filmszemlén elnyerte a zsűri tetszését alkotása. – Egyáltalán nem számítottam az elismerésre, de nagyon boldog voltam, amikor megérkezett a híre – mondta. – Most érettségizem és még maradok egy évre, hogy megszerezzem az animáció- és mozgóképkészítő szakmát, utána pedig szeretnék animáció-, grafikakészítéssel foglalkozni. 

A négy tagú zsűriben ismert filmesek foglaltak helyet: Kardos Sándor Kossuth-díjas operatőr, Reisz Gábor filmrendező, Hajdu Szabolcs Balázs Béla-díjas filmrendező és Szederkényi Olga dokumentumfilm újságíró. Miután az animációkat megnézték, utána az alkotóval elemezték a pályaműveket. 

Kaposvári zichys diák legutóbb 2010-ben szerepelt a dobogón, egy második és egy különdíjat érdemeltek ki. A most díjazott alkotás elkészítésében Papp Pala László szaktanár volt a diáklány segítségére. – Mikor Iza osztálya tizenegyedikes volt, akkor kapták feladatnak digitális animáció készítését szövegkönyvvel. Izabella akkor kezdett el ezzel a projekttel foglalkozni – mondta Papp Pala László. Hozzátette: a kaposvári tankerület az ehhez szükséges teljes programcsomagot előfizette az iskola számára. Ennek köszönhetően 500 felhasználó, azaz valamennyi diák és tanár eléri ezeket a programokat legálisan, ami nagymértékben hozzájárult a sikerhez. 


 

Megvalósíthatják a diákok digitális elképzeléseiket 

Papp Pala László elmondta azt is: igazán jól felszerelt a Zichy Médiaműhely, amelyben a diákoknak lehetőségük van a digitális elképzeléseiket megvalósítani. – A fiatalok körében nagyon népszerű az animáció és mozgóképkészítő szak, évek óta erre a legnagyobb a túljelentkezés és a nálunk végzett diákok közül sokan ezen az irányon folytatják tovább, többen elhelyezkedtek a szakmában és sikeresen megállják helyüket – mondta el büszkén a szaktanár. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában