Múzeum

2024.03.24. 19:55

Gyönyörködtet és összefüggéseket rejt az új néprajzi kiállítás

Egy különleges menyasszonyi láda ihlette a kaposvári Rippl-Rónai múzeum legújabb tárlatának címét. Az Újratöltve elnevezésű állandó néprajzi kiállítás a hétvégén nyílt meg. A nagyszabású bemutatót Pisztora Zsófia kurátor tervezte, az arculatot Csernák Bálint álmodta meg. A kiállítást a Magyar Géniusz Program 100 millió forinttal támogatta.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

A pásztorok életét és művészetét, a rostnövények feldolgozását, valamint a Somogyban élő nemzetiségeket is bemutatja az Újratöltve kiállítás. Pisztora Zsófia kurátor köszöntőbeszédeben elmondta, évekig tartó szakmai munka előzte meg a kiállítást, melynek két különlegessége is van. – A tartalmakat több szinten lehet élvezni, vagyis tele van felfedezni valóval – hangsúlyozta. – Végig lehet járni negyed óra alatt is. Aki csak gyönyörködni akar, ő is megtalálhatja, amit keres. De ha több időt és figyelmet szentel rá valaki, felfedezheti az összefüggéseket, valamint a változatos és különböző mélységű tartalmakat – tetet hozzá a kurátor.

Pisztora Zsófia arról is beszélt, az előző néprajzi kiállításhoz képest ötszörösére nőtt a szöveges tartalom, ennek azonban nem feltétlenül az a célja, hogy a látogatók végigolvassák, hanem hogy a választás lehetőségét kínálják mindenkinek. A termekbe érintőképernyőket helyzetek el, ahol további érdekességek közül lehet válogatni. – A kiállításban vannak megérinthető tárgyak, játék, rejtett oda-vissza utalások és jelenkori tárgyak is, melyek kicsit kikacsintanak a látogatóra, és arra hívják fel a figyelmet, hogy itt bizony nemcsak a múltról van szó, hanem a jelenben is aktuális társadalmi jelenségekről – emelte ki Pisztora Zsófia.

Ábrahám Levente a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója a kiállításmegnyitón felidézte a múzeum 1908-as alapításakor elhangzott felhívást, mely a mai napon is nagyon aktuális és a múzeum küldetését fogalmazza meg. 

Legértékesebb történeti, legszebb természeti és legérdekesebb néprajzi, népművészeti tárgyaink nap-nap után pusztulnak és hordanak széjjel, ha megőrzésükről idejekorán nem gondoskodunk

 – mondta. Hozzátette, a múzeumban jelenleg 2 és fél millió műtárgyat őriznek.

 

Történelmi képünket is formálja a korszerű kiállítás 

Ódor János a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének soros elnöke ünnepi beszédében elmondta, örömteli érzés részt venni egy olyan kiállításmegnyitón, mely helytörténeti érdemein túl a nagy történelmi képünket is formálja, gazdagítja és értelmezi. – Közös múltunk feltárása, a helyben élő közösségek együttműködésének megértése és jobb megismerése elemi érdekünk – fogalmazott.  

A helyhez, a településhez, a tájegységhez, vármegyéhez kötődő identitást úgy tudjuk jól megélni, ha ismereteink stabil alapokon állnak. Ebben segít ez a korszerű szemléletű kiállítás

 –  emelte ki a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének soros elnöke. Szita Károly Kaposvár polgármestere beszédében kiemelte, Magyarországon meg kell őriznünk az organikusan kialakult kultúrát, nemzetünk szokásait, mellyel túléltük az ezer évek történelmét a vármegyében, a városban. Hozzátette, egy nép sok-sok nemzedéken keresztül kiérlelt tapasztalata, tudása, világképe egyre szilárdabb erődítménnyé lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában