Vádemelés

2022.05.27. 14:22

Súlyos balesetet okozott egy férfi Mezőtúron, majd megpróbálta rákenni utasára

A férfi és három utasa nem használt biztonsági övet.

Szoljon.hu

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A fiatalkorúak büntetőügyeiért felelős Szolnoki Járási Ügyészség hamis vád bűntette miatt emelt vádat egy fiatalkorú szegedi férfi ellen – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A fiatalkorú vádlott 2017 nyarán, Mezőtúr külterületén, közúti balesetet okozott, amelyben három utasa súlyosan megsérült, a helyszínelést végző rendőrnek azonban állította, hogy nem ő vezetett. Utóbb elismerte, hogy az általa hamisan vádolt hölgy az utasa volt, aki mellette, a jobb első ülésben foglalt helyet, s szerzett maradandó fogyatékossággal gyógyuló sérülést.  

A vádirat szerint a cselekmény idején 16 éves férfi 2017. augusztus 13-án kora hajnalban, Mezőtúr lakott területén kívül, éjszakai közvilágítás nélküli útszakaszon, esőtől nedves, töredezett felületű aszfaltúton, a megengedett sebességet jelentősen túllépve, mintegy 120-125 kilométer/óra sebességgel haladt Mezőhék irányába az édesanyja autójával. 

A férfi és három utasa nem használt biztonsági övet.  

A járművet jogosítvány nélkül vezető fiatal férfi egy balra ívelő kanyarban, eltúlzott sebessége miatt, lesodródott az útról és egy út menti fának ütközött. A baleset következtében az anyósülésen, valamint a hátsó ülésen középen helyet foglaló utasai maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedtek, míg a harmadik hölgynek 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülése keletkezett.  

A sofőr a helyszínelő rendőrnek azt adta elő, hogy nem ő, hanem az egyik utasa vezette az autót.

A fiatalkorú vádlott csak öt hónappal később, a rendőrségnek írt levelében vallotta be, hogy valójában ő vezetett, s az általa maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével hamisan megvádolt hölgy az anyósülésen utazott.

Az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogház büntetésének kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a próbaidő idejére helyezze pártfogó felügyelet alá a fiatalkorú vádlottat.

Az ügyben a Mezőtúri Járásbíróság, mint fiatalkorúak bírósága hoz majd döntést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában