Szolgáltatás

2022.06.28. 14:25

Vízhiánnyal küzdenek, elrendelték a korlátozást Túrkevén

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt vezettek be vízkorlátozást Túrkevén, mert kritikus mértékben lecsökkent a városi ivóvízellátás feladatait biztosító kutak vízhozama. A helyzet sajnos azóta sem javult, újra fellépett a vízhiány.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Illusztrációfotó / Shutterstock.com

Újra megtörtént. A túrkeveieknek az előző év után idén ismét szembe kell nézniük a problémával, ráadásul éppen egy nagy kánikula közepén:

vízhiány lépett fel a városban.

A lakosság felháborodása érthető, az elmúlt napokban véleményáradat látható a közösségi oldalon az üggyel kapcsolatban. Az okokról, megoldási lehetőségekről a vízszolgáltatótól kértünk állásfoglalást.

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. illetékese válaszában elsőként rámutatott, hogy a nyári időszakban esetenként előfordulhat ivóvízhiány, azonban a társaság az üzemeltetési lehetőségeken belül mindent megtesz annak érdekében, hogy ennek a kockázatát minimalizálja, az esetlegesen felmerült hiányt kezelje. 

Fontos tudni, hogy a kutak vízhozama a megfelelő üzemeltetés ellenére is idővel csökkenhet. Túrkeve esetében létezik olyan kút, mely átlagosan 50-60 százalékos teljesítménnyel termelt ki ivóvizet. A stabil üzemeltetés érdekében társaságunk új kút fúrását javasolta az önkormányzatnak, szakmai állásfoglalásunkat mellékleve. Ennek kivitelezése és finanszírozása nem a szolgáltató, vagyis társaságunk feladata

– fogalmazott Tulok Mátyás, a TRV Zrt. PR és marketing osztályvezetője.

– Üzemeltetőként egyetértünk az önkormányzattal abban, hogy a víztorony elbontása miatt kialakult víznyomáscsökkenés, puffer-hiány a problémák egyik fő oka, ugyanakkor a tornyot többszöri szakmai ellenvetésünk ellenére bontotta el az önkormányzat. Az új torony felállítása szintén a városvezetés feladata. Természetesen az önkormányzat megbízott tervezője által kidolgozott műszaki megoldásokkal kapcsolatos megkeresés esetén is támogatjuk szakmai észrevételeinkkel a biztonságos vízellátás megvalósítását. Az üzembiztonság fenntartása érdekében szükséges beruházások (beszerzések) szintén önkormányzati hatáskörben történhetnek. Az ellátásbiztonság feltételeinek biztosítása a tulajdonos, azaz az önkormányzat feladata, az ellátásbiztonság fenntartása pedig – a művek teljesítőképességének határáig – az üzemeltető kötelezettsége. Kollégáink a rendelkezésre álló eszközökkel igyekeznek fenntartani az üzembiztonságot a jelenleg kialakult helyzetben is – hangsúlyozta.

A társaság PR és marketing osztályvezetője hozzátette, Túrkeve ivóvíz ellátásának javítása érdekében kiépítették a hálózati szivattyúval való üzemeltetéshez szükséges rendszert. A biztonságos üzemeléshez szükséges tartalék alkatrészeket már beszerezték. Optimalizálták a kutak víztermelését, ezzel is növelve az ellátás biztonságát. 

– A jelenleg üzemelő kutak mellett további kettő állapotfelmérő műszeres vizsgálata is megtörtént, szakvéleményt készítettünk a kitermelhető vízbázis kapacitásának növelése érdekében. Elvégeztük továbbá a vízhálózat diagnosztikai vizsgálatát is, a feltárt hibákat, csőtöréseket kollégáink soron kívül javították. Így a vízhálózat fizikai veszteségét sikerült jelentős mértékben csökkenteni. Az illetékes hatóságokat tájékoztattuk a vízkorlátozás elrendelésének szükségességéről – jelezte, hozzátette: a város ivóvízközmű-rendszerével kapcsolatos szakmai javaslataik összegzését megküldik az önkormányzatnak a szükséges felújítások, beruházások mihamarabbi kivitelezése érdekében.

Az önkormányzat fentiekkel kapcsolatos állásfoglalását annak megérkezése után portálunkon is közzé tesszük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában