Ellátás

2022.10.05. 06:55

Már zsúfolásig telt a szolnoki hajléktalanszálló

Az elmúlt hetek hideg, csapadékos időjárása miatt már most, a téli ellátás megkezdése előtt is maximális kihasználtsággal működik a Humán Szolgáltató Központ nappali és éjjeli menedékhelye. A megnövekedett igény miatt a közeljövőben emelik az éjjeli menedékhelyen a férőhelyek számát, az intézmény célja ugyanis, hogy senki ne maradjon utcán vagy fedél nélkül, aki segítséget kér. Az önkormányzat sem tervez egyelőre semmilyen racionalizáló intézkedést a hajléktalanellátásban, és mivel bentlakásos intézményekről van szó, a nappali menedékhelyen sem kell betartani a tizennyolc fokos hőmérsékletkorlátot.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az év minden napján, reggel nyolc és délután hat óra között fogadja ügyfeleit a Humán Szolgáltató Központ által működtetett Prizma úti nappali melegedő. A negyven férőhelyes intézményben a tisztálkodási-, a mosatási-, az étkezési- és a melegedési lehetőségen túl, ruhapótlást is biztosítanak az intézmény munkatársai. 

– Szintén ezen a telephelyen van lehetősége a hajléktalan embereknek hivatalos ügyeikhez segítséget kérni. Ilyen lehet a munkahely, vagy lakhatás keresés, esetleg a családtagokkal, ismerősökkel való kapcsolatfelvétel. Az elmúlt egy hétben naponta negyvenegy-negyvenkét fő vette igénybe a melegedő szolgáltatásait, a nyitva tartás tíz órájában – tájékoztatott Hegyi Anita, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

Mint elmondta, bár az éjjeli menedékhely huszonhét férőhelyes, az elmúlt egy hétben átlagosan ennél többen, vagyis harmincegyen kérték elhelyezésüket éjszakára. 

Mint az a számokból is látható, már ebben az időszakban teljes kihasználtsággal működik mind a nappali melegedő, mind az éjjeli menedékhely. Ez utóbbi ellátási formában a közeljövőben férőhelyszám emelést hajtunk végre, így naponta negyvenhárom fő elhelyezését tudjuk majd biztosítani.

– Természetesen, ha ennél több személy kéri éjszakai elhelyezését szolgálatunktól, számukra is biztosítunk majd fektető helyet, ahogy az eddigi években is megtettük. Intézményünk számára elsődleges szempont, hogy senki ne maradjon utcán, vagy fedél nélkül, aki segítséget kér – hangsúlyozta az intézményvezető. 

Elmondta, az átmeneti szálló, valamint az éjjeli menedékhely ellátási területe november elsejétől a teljes megyére bővül, de a megyén kívülről érkezőktől sem tagadja meg a különböző szolgáltatásokat a központ.

Hegyi Anita hozzátette, az energiaválság miatt kialakult helyzetben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügyfelek ellátásának biztonsága ne kerüljön veszélybe.

Mint azt Pókász Endrétől, a városháza sajtószóvivőjétől megtudtuk, tekintettel arra, hogy a nappali melegedő az átmeneti szállóval egy épületben működik, így bentlakásos ellátásnak minősül, ezen a telephelyen nem kell betartani a tizennyolc fokos hőmérséklet korlátot. A hajléktalan ellátásban pedig egyelőre semmilyen racionalizálást, átszervezést, korlátozást nem tervez az önkormányzat. 

Már készülnek a téli időszakra az utcai szociális munkások 

A jogszabályi előírásnak megfelelően a téli hajléktalan ellátás november elsejétől a következő év április végéig tart. 

– A felkészülés jegyében az utcai szociális munkásaink októberben nagyobb hangsúlyt fektetnek a felderítő munkára, illetve folyamatosan monitorozzák a területet, és az ügyfeleket annak beazonosítására, hogy körülbelül hány fő ellátására kell számítani a téli időszak alatt. Elsődleges feladatuk a kapcsolattartás során, hogy motiválják az ügyfeleket a szolgálat által biztosított ellátások igénybevételére – tájékoztatott Hegyi Anita, az SZKTT Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

Hozzátette, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy ezt a feladatot hatékonyan látták el a szociális munkások, hiszen sok olyan ügyfél igénybe vette a menedékhely szolgáltatásait, akik addig éjszakáikat fűtetlen, vagy kevésbé biztonságos helyen töltötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában