Mozi

2022.10.06. 19:55

Filmsztárokkal találkozott Velencében a szolnoki tehetség

A szolnoki TISZApART Mozi által delegált fiatal, Kaufman Joel képviselte hazánkat nemrég a Velen­cei Nemzetközi Filmfesztiválon. Az ambíciókkal teli Joel tehetségesnek számít a filmszakmában, számos kritikát publikált már az egyes alkotásokról. Hozzá­értése, kitartása és a mozi iránti szeretete juttatta el az eseményre a zenei kultúrát tanuló diákot. A Velencei Filmfesztiválon szerzett élményeiről hírportálunknak is mesélt.

Köllő Judit

Kaufman Joel képviselte hazánkat nemrég a Velen­cei Nemzetközi Filmfesztiválon Beküldött fotó

Nemrég tért haza kéthetes velencei útjáról a szolnoki Kaufman Joel, aki több nemzetközi sztárral, illetve elismert filmes szakemberrel találkozott a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. 

Igazán euforikus érzés öntött el attól a gondolattól, hogy részt vehetek a filmfeszti­válon

 – fejtette ki hírportálunknak Kaufman Joel

– Az elejétől kezdve lehetett sejteni, hogy nagy nevek szerepelnek majd a listán, ezért kifejezetten vártam egyik példaképem, Martin McDonagh legújabb filmjét. Még utazásom előtt megjelent azoknak a filmeknek a listája, melyeket bemutattak az eseményen, már akkor átfutott rajtam az az érzés, amit a filmfesztiválon is éreztem, hiszen a rendezők, drámaírók, producerek és a sztárok krémje is megjelent a vörös szőnyegen...

A Velencei Nemzetközi Fesztivál LUX díját (a legjobb filmnek járó európai közönségdíj) 2007-ben alapította az Európai Parlament. A zsűribe minden évben több száz jelentkező közül választják ki azt a huszonhét szerencsést, akiknek döntése alapján ítélik oda az elismerést. 

A pályázatra olyan tizennyolc és huszonöt év közötti fiatalok nevezhettek, akik szenvedélyes filmrajongók és rendszeres moziba járók, emellett blogot vezetnek vagy cikkeket publikálnak, továbbá aktívak a közösségi médiafelületeken. A jelentkezőknek két fő feladatuk volt: egy harminc másodperces kisfilmet készíteni arról, hogy mit jelent számukra a mozi, illetve angol nyelven válaszolni tizenkét kérdésre. Mindez Kaufman Joelnek is remekül sikerült, nem okozott nehézséget számára a feladatok elvégzése, így ő is utazhatott Velencébe!

– A kiválasztott zsűritagok feladata az volt, hogy megnézzük és véleményezzük a vetített filmeket a Giornate degli Autori versenyprogramban. Mindezt természetesen a többi ország képviselőivel közösen végeztem – mesélte nagy elánnal Joel. 

– A zsűrielnök a Golden Globe-díjas Céline Sciamma volt, aki a Portré a lángoló fiatal lányról című filmet rendezte. Az egyik alkalommal, amikor a kedvenc drámaíróm filmjét vetítették, mögöttem ült Colin Farrell, Martin McDonagh és Brendan Gleeson. Ugyanezen a napon, az esti órákban az egyik barátom hívta fel a figyelmem arra, hogy Paolo Sorrentino rögtönzött mesterkurzust tart diákoknak egy kávézóban. Számomra ez a két alkalom jelentette a tökéletes napot – tette hozzá a tehetséges fiatalember.
Joel egy híres honfitársával is találkozott a fesztiválon.

A “The Banshees of Inisherin” stábja: Colin Farrel, MartinMcDonagh, Brendan Gleeson, Kerry Condon Beküldött fotó
 

– A legtöbben angol és olasz nyelven szólították meg a vörös szőnyegen vonuló Palvin Barbarát, viszont amikor én szóltam hozzá magyarul, és megkérdeztem tőle, hogy van, a világhíres magyar modell azonnal felkapta a fejét, és mosolyogva válaszolt

. Nem utolsósorban nagy boldogság volt számomra az is, hogy barát­nőmet is bevonhattam egy kis ideig ebbe a miliőbe, hiszen kiutazott hozzám, hogy megünnepeljük az évfordulónkat – emlékezett vissza mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!