Irán–USA: harc lesz, vagy háború?

Nem csak a sportvilág figyel majd feszülten kedden este Irán és az Egyesült Államok egymás elleni mérkőzésére.

Rózsa Róbert

Iráni játékosok öröme a Wales elleni 2–0-s győzelemkor.

Fotó: AFP

B csoport, 3. forduló

Irán–Egyesült Államok, Doha (al-Tumama Stadion) 20.00

A várható kezdőcsapatok:

Irán: Sejed Hosszein Hosszeini – Ramin Rezajan, Madzsid Hosszeini, Morteza Puraligandzsi, Milad Mohammadi – Szaed Ezatolahi - Ali Golizadeh, Ahmad Nurollahi, Ehszan Hadzsafi, Mehdi Taremi – Sardar Azmun

Egyesült Államok: Matt Turner – Sergino Dest, Walker Zimmerman, Tim Ream, Antonee Robinson – Tyler Adams, Weston McKennie, Yunus Musah – Tim Weah, Haji Wright, Christian Pulisic

Kínzások, elnyomás, súlyosbodó diktatúra – ez jellemezte Reza Pahlavi, az Egyesült Államok által támogatott iráni sah ténykedését a hetvenes évek végén. Meg is bukott, ám helyére a hasonlóan véreskezű iszlám fundamentalista köztársaság lépett, Khomeini ajatollah vezetésével. Irán egy csapásra USA-barátból USA-ellenessé vált, a két ország viszonyát pedig azóta is belengi a háború szaga.

Fel is szisszentek sokan, amikor kiderült, Katarban egy csoportba kerültek. A FIFA ugyanis mesterségesen külön utakra tereli a sorsoláskor az egymással háborúban, vagy mérges viszonyban álló országok csapatait. Amiért erre nem került sor, az a két ország 24 évvel ezelőtti példamutatása. Akkor, az 1998-as franciaországi tornán is összehozta őket az élet. Nem volt sem terrortámadás, sem balhé, ellenben az iráni játékosok fehér rózsát, a béke jelét adták át az ellenfél futballistáinak.

Iránban viszont most valóban háború – polgárháború – dúl, ami az iráni játékosok himnuszéneklése (vagyis inkább nem éneklése) miatt már komoly diplomáciai hullámokat vert. Ehhez jött a mérkőzés előtt az iráni zászlómizéria: az amerikai futballszövetség címer nélkül ábrázolta az Iráni zászlót közösségi oldalain, amiért az irániak az USA kizárását követelték. Így bár mindenki abban bízik, a futballról szól majd a találkozó, a fejlemények tükrében érthető, ha a világpolitika tekintete is az esti Irán–Egyesült Államok mérkőzésre tapad.

Ugyancsak komoly tétje van annak, ami szigorúan a pályán történik majd. Aki győz, az biztosan továbbjut. Az USA viszont csak győzelemmel mehet tovább, Gregg Berhalter együttese kénytelen lesz teljes erejéből rohamozni. Eddig sem Wales, sem Anglia ellen nem mutatták be, milyen az, ha az amerikaiak letámadnak, ebből a szempontból is sok érdekességet tartogat a mérkőzés.

Irán ellenben a torna eddigi talánya. Összeomlás Anglia ellen, majd remek győzelem Wales felett. És bár az egy pont elég lehet, noszogatni biztosan nem kell majd Carlos Queiroz együttesét, ugyanis csak a három pont garantálja, hogy történetük során play off-ba jussanak. Döntő lehet, melyik arcát mutatja este Irán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!