Vonat

2022.12.07. 12:50

Finnországban futnak majd a Szolnokon gyártott vasúti kocsik

A svájci székhelyű Stadler cégcsoport összesen 20 Flirt típusú motorvonat szállításáról írt alá szerződést a finn VR Grouppal – jelentette be a Stadler kommunikációs osztálya.

Mészáros Géza

Forrás: stadlerrail.com

A vonatok hatékony elektromos meghajtásukkal fenntarthatóbb vasúti közlekedést tesznek lehetővé Helsinki térségében. A szerződés magában foglalja a pótalkatrészek szállítását, valamint opciót további 50 vonat megrendelésére és teljes körű karbantartásra is. Az új járművek kocsiszekrényei a Stadler legnagyobb, több mint 600 főt foglalkoztató alumínium-hegesztő és fényező üzemében, Szolnokon készülnek majd, a magyar szakemberek összesen 80 kocsitestet gyártanak le 2024-től. Az első jármű leszállítását 2026 tavaszára tervezik.

Finnországban már 81 Flirt vonat áll szolgálatban, de hasonló járművek közlekednek Svédországban, Norvégiában és Észtországban is. A Stadler nagy tapasztalattal rendelkezik a kemény téli körülmények miatt kihívást jelentő éghajlati viszonyok között közlekedő járművek gyártásában – áll a közleményben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában