Működniük kell

2023.03.31. 15:00

Döntött a szolgáltató: ez vár az elhasználódott telefonfülkékre, Szolnokon már elkezdték a munkát

Szolnokon (is) el kell búcsúznunk a régi, elhasználódott telefonfülkéktől. Utánajártunk, mivel helyettesítik ezeket a jövőben.

Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék előtt a napokban cserélték újra a régi telefonfülkét

Fotó: Mészáros Géza

Hírportálunk utánajárt, mi történik a telefonfülkékkel szerte a vármegyeszékhelyen: a hiedelmekkel ellentétben nem leszerelik és elbontják az utcai fülkéket, hanem épp ellenkezőleg: egy részüket helyben felújítják, az alaposan elhasználódott, vagy a vandálok által megrongált kabinokat pedig újakra cserélik Szolnokon (is).

És hogy egyáltalán miért működnek még hazánkban utcai telefonfülkék az okoseszközök korában?

A jogszabály szerint településenként egy nyilvános telefonállomás működtetését szükséges biztosítaniuk a szolgáltatóknak. A Magyar Telekomnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata szerint kötelezettsége, hogy minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen…”. 

Kiszámoltuk, hogy a mintegy hetvenezer lelket számláló Szolnokon közel húsz utcai telefonfülke áll még szolgálatban, azonban a szolgáltató a közelmúltban hatályba lépett új hírközlési szabályozás alapján felülvizsgálja ezen telefonállomásokat, és ha kell, akkor döntenek az esetleges leszerelésükről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában