Szoljon podcast

2023.06.07. 17:25

A fél vármegyének elegendő energiát termel a szolnoki gigantikus napelempark

Nagy teljesítményű, új generációs, természetbarát napelempark épült Szolnok határában. A létesítmény gigateljesítménye mellett említésre méltó, hogy a létesítményt környezettudatosan üzemeltetik.

Rimóczi Ágnes

Az elsődleges cél megvalósítása mellett a környezettudatosságra is figyelmet fordítottak a beruházás során

Fotó: Nagy Balázs

Éves szinten nagyságrendileg 39 ezer tonna szén-dioxid kibocsátástól óvja meg a légkört a Lumen Park Szolnok. Ez mintegy 274 hektárnyi tölgyerdő – ami egyébként a szolnoki Tiszaliget területének háromszorosa – évenkénti szén-dioxid megkötésével egyenértékű. S természetesen amiért épült, az sem elhanyagolható, hiszen annyi zöld villamos energiát képes termelni, amellyel a vármegye teljes lakossági áramfogyasztásának csaknem fele fedezhető.

A 138 megawatt beépített teljesítményű, új generációs, természetbarát Lumen Park Szolnok a SolServices cégcsoport saját fejlesztésében és beruházásában valósult meg az M4-es autóút várost északról elkerülő nyomvonalának külső oldalán.

A teljes beruházási terület 180 hektár, melyen összesen mintegy 233 ezer darab panel található.

– A termelés immár egy esztendeje zajlik, a létesítmény hozza az elvártat, kiszámítható módon üzemel. Jelenleg a vármegye lakosságának villamosenergia ellátásának 42 százalékát képes fedezni – foglalta össze számokban a napelempark működését dr. Farkas Gábor a szerdai sajtónyilvános bejáráson.

Dr. Farkas Gáborral, a SolServices cégcsoport ügyvezető igazgatójával készít éppen interjút újságírónk, Rimóczi Ágnes
Fotó: Nagy Balázs

A SolServices cégcsoport ügyvezető igazgatója kiemelte: a napelem park által megtermelt energia a közcélú hálózaton keresztül jut el a végfelhasználókhoz.

Kiderült továbbá, hogy az elsődleges cél megvalósítása mellett a környezettudatosságra is figyelmet fordítottak a beruházás során.

– Az illetékes hatóságokkal együttműködve állítottuk össze az ökológia-barát, új generációs napelempark fejlesztési koncepciót, melynek fő gondolatmenete az volt, hogy hogyan lehet a területet visszakapcsolni a természetbe.

Műfészkek, denevérodúk találhatók a területen, terveink szerint a későbbiekben tanösvénnyel is kiegészül a park, s emellett legeltetést is tervezünk. A területen őshonos növénytakaró lesz, ami egyes fajoknak táptalajként szolgál, valamint a környező mezőgazdasági területek művelhetőségét is befolyásolja. A nagytestű madarak felszállásához megfelelő sorközöket biztosítottunk a napelemek között, valamint a magasfeszültségű vezetékeken madárriasztók találhatók

– sorolta a környezetbarát megoldásokat az ügyvezető.

Műfészkek, denevérodúk találhatók a területen
Fotó: Nagy Balázs

Dr. Farkas Gábor hozzátette: mivel a Lumen Park Szolnok az engedélyek értelmében 25 évig lesz a környék meghatározó energetikai motorja, a közösségekkel való folyamatos kapcsolattartásra és közös gondolkodásra törekednek. A cég által biztosított iparűzési adó összege pedig segít abban, hogy a város további fejlesztéseket valósíthasson meg, például környezetbarát beruházásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában