Galériával, videóval

2023.06.09. 19:56

Százmilliókból újultak meg külterületi utak Jászszentandráson

Befejeződött a külterületi közutak fejlesztése Jászszentandráson. A község önkormányzata a Vidékfejlesztési Program segítségével több mint 250 millió forint értékben újított fel külterületi utakat, körülbelül nyolc kilométer hosszan.

Illés Anita

Az útavatón Kolláth Bálint polgármester (balró), dr. Dukai Miklós államtitkár, Pócs János országgyűlési képviselő, Borbás Zoltán a vármegyei közgyűlés alelnöke és a kivitelező képviseletében Farkas Péter vágta át a szalagot

Fotó: Pesti József

A fejlesztés keretében makadám utat alakítottak ki a Rózsa út külterületi szakaszán, a Járási iskola, a Petőfi és a Kertész úton, valamint a Dózsa György út egy részén. Az önkormányzat a Vidékfejlesztési Programban 240 millió forint pályázati forrást nyert a közlekedési infrastruktúra korszerűsítésére, melyhez a község öt százalék önerőt biztosított – tudtuk meg a pénteki projektátadó ünnepségen.

– Az önkormányzatok adósságának konszolidációja során a kormány 3200 önkormányzattól összesen 1368 milliárd forint adósságtömeget vállalt át. Ez a tiszta lappal való indulás alapozta meg azt, hogy a különböző fejlesztési programok segítségével mára eljuthattunk oda, hogy nagyon sok település jól élhető lett – emelte ki beszédében dr. Dukai Miklós.

A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hozzátette: az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében először 2016-ban, majd 2021-ben hirdetett meg olyan fejlesztési projekteket, melyek a vidéki térségek közlekedési hálózatának korszerűsítését és az élhetőséget javították. Dr. Dukai Miklós hangsúlyozta: a kormányzat célja a jövőben is a vidékfejlesztési projektek támogatása.

– Minden jász településnek megvan a maga egyedülálló adottsága, értéke. Jászszentandrás a szarvasgomba fővárosa, gyönyörű, családias termálfürdővel rendelkezik. A régióban páratlan a település tanyavilága, ami a külföldiek körében is népszerű. A község fejlődése jó úton halad, a belterületi úthálózat már rendben van. A beruházásnak köszönhetően immár a külterületen élők és az ide látogatók is jó úton közlekedhetnek – mondta köszöntőjében Pócs János, a térség országgyűlési képviselője.

Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke a vidék megmaradását szolgáló fejlesztési programok jelentőségéről beszélt.

– Nem véletlenül választottuk a projektátadó helyszínének a Járási Iskola út és a Dózsa György úti kereszteződést, hiszen mögöttünk található az IPA Park és a Szarvasgomba Múzeum. A fejlesztésnek köszönhetően ezek a turisztikai látványosságok is jobban megközelíthetőek. Jászszentandrás kétezerhatszáz lakosából ötszázan külterületen élnek. A pályázati támogatásból a sűrűn lakott külterületek útjai újulhattak meg – mutatott rá a beruházás jelentőségére Kolláth Bálint polgármester, aki arra kért mindenkit, hogy felelősséggel közlekedjen az új utakon.

A rendezvényt a Kunráth Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában