KépÍrás

2024.03.28. 11:15

Tószeg: a kistelepülés, ahol a templomok tornyai emléket állítanak a múló időnek - galériával

A fotós a környezetet olvassa: tájakat, településeket, tárgyakat, épületeket, formákat, jelenségeket, arcokat, alakokat, mozdulatokat. Az újságíró is. Az egyik fényképezőgéppel dolgozik, a másik klaviatúrával. Az eredmény: ezúttal Tószegen barangolhatnak olvasóink.

Jenei Gyula

A tizennyolc kép harmadán templomtorony látható. Katolikus vagy református. A két templom uralja az összeállítást. Elölről, hátulról, oldalról mutatják magukat. De egyébként is, valamennyi település fotósokaságán szép számban szerepelnek templomok, kápolnák, Krisztus-keresztek, szentek szobrai. Egy-egy település portréjához hozzátartoznak a templomok. Magasak. Majd mindenhonnan látni őket. Majd mindenhová ellátnak. belátnak. Évtizedeken, évszázadokon át. Többnyire a központban vannak. Igazodási pontok. A templom mögött találja, ott forduljon jobbra, oda már közel van. Az emberek templomba jártak, nemcsak keresztelőkor, esküvő idején, temetéskor. Hanem vasárnaponként, ünnepnapokon. Ki mikor.

tószeg, képírás
Tószeg
Fotó: Mészáros János

Egy templom nemcsak térben szemléli a település utcáit, házait, lakóit, de az időben is. Ismeri a generációkat. Tudja, hogy a nyugdíjas asszonynak, aki naponta elbiciklizik előtte, kik voltak a nagyszülei. Talán épp benne házasodtak össze. Közben persze ő is változik. Levedlik róla a vakolat, átépítik, újratatarozzák, átfestik. Változnak a papok is, akik az isten tiszteletére hívják a hívőket. Áthelyezik őket, elköltöznek, meghalnak, lesz helyettük más.

A templom, a templomok tornya majdnem mindent lát, ahogyan az isten is. Látja a folyót, a régi halászokat, a mai horgászokat, háborút és országvesztést, látja a füstös gőzmozdonyokat, a piros dieseleket, az utazókat százhúsz éve és tavaly, és minden összekeveredik, múlt és jelen, tavasz és lombhullás, öröm és bánat, és ott van egy pillanatban, néhány fotóban egy egész település.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!