Nyíregyháza

2022.05.20. 14:28

Összetartó, alkotó közösség otthonában ünnepeltek

A Megyenap ünnepi programjai között Szabolcs községben koszorúval tisztelgett Szent László király szobránál a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés vezetősége: Seszták Oszkár elnök, Baracsi Endre és Szabó István alelnökök.

Fotó: Dodó Ferenc

Forrás: Csutkai Csaba

Délután Pócspetriben folytatódott az ünnepség, amelyen kitüntetések is gazdára találtak.

 

– Megtisztelő itt lenni, úgy vélem, a történelmi események ismeretében elmondhatom, sokkal tartozunk a településnek – mondta el köszöntőjében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke pénteken a Pócspetriben rendezett megyenapon. A településen 1948. június 3-án az egyházi iskolák államosítása elleni tüntetés során meghalt egy rendőr. Az esetből az akkori hatalom az egyházak megfélemlítésére alkalmas gyilkossági ügyet, koncepciós pert kreált, az országos sajtóban egyházellenes propagandakampány indult, Pócspetrit pedig évtizedekre megbélyegezték (a szerk.).

– A megyenap arra is lehetőséget teremt, hogy erre a tragédiára emlékezzünk – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Az eseményen jelen volt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Tamás György, a település polgármestere, dr. Veres András győri megyéspüspök, Pócspetri szülötte és dr. Nagy István agrárminiszter is.

Dr. Simon Miklós a jelenlévőknek elmondta, a térségnek is megtiszteltetés, hogy a megyenapnak adhat otthont.

– Az 1948-ban történtek sokak számára ismerősek, a település a sok évtizedes megbélyegzés után 2018-ban történelmi emlékhellyé vált. Az emlékhely sztéléjét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel avattuk fel, aki akkor azt mondta: a község rászolgált a kitüntető címre, nemcsak a cselekvéssel, hanem a mártír sorsával is. Pócspetri népe belerokkant az igazságtalanságba, majd az azt követő megaláztatásba. Az elismerés azonban egy igazságtétel az áldozatoknak és a rokonaiknak – idézte az országgyűlési képviselő, aki szerint a megyenap is az igazságtétel egy lépése.

– Büszkék vagyunk őseinkre, akik 1948-ban ki mertek állni a hitük mellett, bár ezért nagy árat kellett fizetniük – ezt már Tamás György polgármester mondta a rendezvény résztvevőinek.

Hozzátette: Pócspetri négy évtizedig "viselte" a megbélyegzett település jelzőjét. – A múltunkra is büszkék vagyunk, ugyanakkor nagy lendülettel dolgozunk a jelenben, és a jövőbe vetett hitünkkel fejlesztjük a települést – zárta gondolatait a polgármester.

 

Meghatározza a személyiséget

 

Dr. Veres András győri megyéspüspök Radnóti Miklós Nem tudhatom kezdetű költeményével nyitotta beszédét, érzékeltetve, mennyire fontos egy ember életében a szűkebb és a tágabb hazája.

– A szűkebb és tágabb értelemben vett haza mindannyiunk életében egy személyiséget, jellemet meghatározó hely. Mindezt gyakran csak akkor értjük meg, ha rövidebb vagy hosszabb ideig távol élünk ettől a helytől. Az írók, költők, képzőművészek mind sajátos módon fejezik ki a szülőföld iránti érzésünket, de annyi bizonyos: a haza olyan sajátos kultúrát ad az embernek, ami meghatározza a gondolkodásmódját, érzésvilágát, s a vágyait is – ecsetelte a haza fontosságát a győri megyéspüspök.

 

Őrizzük meg az értékeinket!

 

– Jó érzés hazajönni, jólesik itthon lenni. De mitől alakul ez ki bennünk? – tette fel a kérdést dr. Nagy István agrárminiszter, aki szintén a megyénk szülötte.

– Mi, itt élők úgy beszéljük a nyelvet, ahogy senki más, itt készül úgy a töltött káposzta, ahogy máshol azt nem tudják nekünk feltálalni – oly sok minden más mellett ezek miatt is otthon érezhetjük magunkat. Pócspetri ma azt üzeni a megyeieknek, hogy ha otthont szeretnénk, akkor ma is ki kell állnunk a hitünkért. Meg kell védenünk az értékeinket, hagyományainkat, össze kell tartanunk érte. Amennyiben mindezt veszni hagyjuk, akkor mivé válunk? Ez a fő üzenet: vissza kell találnunk a faluhoz, a gyökereinkhez, hiszen az értékeink innen származnak. A viseletünk, a szokásaink, a zenénk, a gasztronómiánk, ami önazonossá tesz minket, amitől egy megyéhez tartozónak mondhatjuk magunkat – fejtette ki az agrárminiszter, hozzátéve, a megyenapon az 1092. május 20-án összehívott szabolcsi zsinatra is emlékezünk.

Az eseményt színesítette a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomát szerzett Káplár Gréta népdalénekes szívhez szóló dalcsokra, a Petri Hagyományőrző Népzenekar pedig a népzene világába repítette a jelenlévőket.

A rendezvény zárásaként átadták a megyei közgyűlés kitüntető díjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában