Bűnügy

2022.07.04. 10:22

Pályázatokat "intézett", tízmilliókat kaszált - súlyos büntetés várhat a nőre

37 millió Ft-ot kért a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádirata szerint egy pályázatkezelő azért, hogy mindig ugyanazt a vállalkozót hozza ki nyertesként.

Fotó: Shutterstock

A vádirat lényege szerint a vállalkozónak két cége is volt, melyeknek különböző adminisztratív munkákat végzett egy nő. A nő később egy nagyobb intézmény pályázati felelőse lett, és ennek során szerepe volt az intézmény közbeszerzéseinek a kiírásában, az eljárások lebonyolításában. A nő megbeszélte a vállalkozóval, hogy olyan feltételekkel fogja a közbeszerzéseket kiírni, illetve olyan módon bonyolítja le azokat, hogy a nyertes minden esetben a vállalkozó valamelyik cége legyen. Ennek megfelelően az egyes pályázati kiírásokra olyan cégek is benyújtották a vállalkozói cégei mellett az ajánlatukat, akik erről nem is tudtak, vagy valamilyen személyi kapcsolatban álltak a vállalkozóval, illetve a nővel.

A nő a vállalkozótól az egyes pályázatokon elnyert összeg 10%-át kérte vissza, amit úgy papíroztak le, hogy mint könyvelő valótlan számlákat állított ki a vállalkozó részére. 2016-2017. években összesen 37 millió Ft-ot jutatott a vállalkozó a nőnek, aki abból vásárolt egy lakást is, melyet a nyomozás során zár alá vettek.

Az ügyészség a nőt üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, a vállalkozót pedig vesztegetés bűntettével és szintén hamis magánokirat felhasználásnak vétségével vádolja.

A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlottak beismerő vallomást tesznek és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor a nőt 4 év börtönbüntetésre, 500 ezer Ft pénzbüntetésre, a 37 millió Ft vesztegetési pénz és az abból vásárolt lakás elkobzására ítéltje a bíróság, míg a vállalkozót 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, melynek végrehajtását 4 évre függessze fel.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában