Kelet-retró

2022.10.02. 08:00

Skorpiók a záhonyi vonaton

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 30 éve ezen a napon.

Illusztráció: 123rf.com

1992. október 2., péntek

Bezár a nyíregyházi török bazár

Már a telepítésekor sok vitát kavart Nyíregyházán a Vay Ádám körúton felállított török bazársor. 1989 novemberében az akkori városi tanács kötött szerződést a kivitelező ELEKTERFÉM-mel, hogy az a rendezetlen területre ideiglenesen pavilonsort telepít, s a bazárokat bérbe vagy tulajdonba adja. A szerződés 1990 szeptemberében lejárt, majd ez év március végéig meghosszabbították. 

A terület szabaddá tétele ez év október végéig azonban esedékessé vált (szóba került a beépítése, már keresték is ez ügyben vállalkozók a polgármesteri hivatalt), s a napokban a bazárok tulajdonosait azért hívták össze a városházára, hogy az áttelepítéssel kapcsolatos teendőket megbeszéljék. A polgármesteri hivatal felajánlotta: a KGST-piacon felállíthatják pavilonjaikat, ám ezzel a lehetőséggel csupán egy-ketten kívánnak élni. A többiek maradni szeretnének addig, míg meg nem kezdődik az építkezés a területen. Hogy maradhatnak-e, arra hamarosan választ kapnak az önkormányzat illetékeseitől.

Skorpiók a záhonyi vonaton

Érdekes lett volna látni annak az alapos munkát végzett vámtisztviselőnek az arcát, aki kisebbfajta állatkertet fedezett fel a Tisza nemzetközi gyorsvonaton. Az utazótáskákból, faládákból ugyanis közel ezer ékszerteknőc, másfél tucat kígyó, gyíkok és skorpiók kerültek elő. 

Az ukrán férfi és hölgy, akik a fülkében utaztak, egy szatyornyi teknőcöt bejelentettek ugyan, vélhetően azt gondolva, így a többi táskáról elterelhetik a figyelmet. Nem volt szerencséjük. A fekhelyek alatti és melletti poggyásztartókból előkerültek az állatok. A nagyobb kígyók vászonzsákokban, a kicsik befőttesüvegben szorongtak, szegény teknőcök zöme faládákban. A skorpiók „szobája” gyufásdoboz volt, közös „lakásuk” egy nagyobb kartondoboz. 

A csempészett állatokat az Országos Természetvédelmi Hivatal szakemberei szállásolták és látták el, hiszen egy nemzetközi egyezmény szerint hazánkba behozni, innen kivinni, vagy átutaztatni védett állatfajokat nem lehet. Vélhetően egy szakosodott csempészbanda nyomára bukkanhatnak a hatóságok, akik megbízásból állatkertekbe vagy boltokba viszik az élő árut. Az ügyben a vizsgálatot folytatják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában