Valódi nagyágyúk

2022.10.04. 07:36

Külföldről érkező pénzzel és amerikai szakértőkkel akarták befolyásolni a választás eredményét

Egyre világosabb, hogy a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett DatAdat cégcsoportnál elrejtett tapasztalt amerikai szakértőkkel kívánták befolyásolni a végeredményt. A Magyar Nemzet a céghálózat Észtországban bejegyzett vállalkozásait vizsgálta.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM pártszövetség eredményváróján Budapesten, egy Dob utcai szórakozóhelyen az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A DatAdat cégcsoport működésében kulcsszerepet játszik az Észtországban bejegyzett DatAdat OÜ, illetve a Datapraxis OÜ. Nyilván nem véletlen, hogy az alapítóknak a balti államra esett a választásuk. Észtország az adóoptimalizálási lehetőségeken túl ugyanis igazi paradicsom azok számára, akik az adatvédelmi szabályokat ki szeretnék kerülni. A helyi szabályozás az unióban egyedülálló módon nem teszi lehetővé az EU-s adatvédelmi, úgynevezett GDPR-rendeletben meghatározott közigazgatási bírságok kiszabását.

Az észt vállalkozásokban Ficsor Ádám, a Bajnai-kormány titokminisztere és Szigetvári Viktor, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke mellett igazi külföldi nagyágyúk kaptak helyet.

A Datapraxis brit ügyvezetője, Paul Hilder az ezredfordulón társalapítója volt a Soros-pénzből megalapozott Opendemocracy.net elnevezésű internetes felületnek. Ezt követően kampányigazgató volt a szintén a milliárdoshoz köthető Avaaz.org nevű platformnál, amely tömeges hirdetésekkel avatkozott be 2018-ban a magyar választásokba. Hilder 2016 és 2018 között nemzetközi vezérigazgatója volt a Crowd Pac nevű londoni cégnek. Amíg itt dolgozott, csatlakozott Bernie Sanders amerikai elnökjelölt politikai kampányához.

A Datapraxis vezetői között felbukkan további két meglehetősen érdekes amerikai név, Laura Quinn és Mark Steitz. A két szakértő közös cége a 2006-ban alapított Catalist Llc., amely a progresszív választási kampányok érdekében a szavazók adatainak megszerzésére fókuszál. Indulásakor a Catalist nem kevesebb, mint egymillió dollárt kapott Soros Györgytől.

De nézzük, hogy pontosan ki is Laura Quinn és Mark Steitz, mit lehet róluk tudni! Kezdjük a hölggyel, aki a Datapraxis igazgatói székében ül.

Quinn a Demokrata Párt egyik bennfentesének számít, Al Gore alelnök kabinetfőnök-helyetteseként ténykedett, de Joe Biden vezető kommunikációs és gazdaságpolitikai tanácsadójaként is dolgozott. Ezeken túl vezető pozíciót töltött be a Demokrata Párt több elnöki kampányában, egyebek mellett feltűnt Bill Clinton oldalán is.

A Datapraxisban ugyancsak igazgatói tisztséget betöltő Mark Steitz a Columbia Egyetem adjunktusa. A Demokratikus Nemzeti Bizottság kommunikációs és kutatási igazgatója volt Ron Brown kereskedelmi minisztersége alatt. Ő tervezte Bill Clinton 1992-es kampányának targetálási rendszerét. Nem elhanyagolható körülmény, hogy Steitz-et korábban Soros György számos politikai kutatás lebonyolítására kérte fel. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy Steitz PR-cége megbízásokat kapott a spekuláns érdekeltségeitől és kivette a részét a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány demokrata párti kommunikációjából is.

A Datapraxis OÜ egyébként a teatmik.ee észt céginformációs oldal adatai szerint furcsa módon 2020 második negyedéve óta adóköteles forgalom nélkül működik.

A Datadat-csoport másik észtországi vállalata, a DatAdat OÜ viszont komoly eredményt ért el 2022 első negyedévében. A teatmik.ee szerint a 2019 márciusában bejegyzett vállalkozás idén január és március között 2 074 816 eurós adóköteles forgalmat bonyolított, azaz mostani árfolyamon számolva jó háromnegyedmilliárd forintot kasszírozott. A Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor képviseletével működő vállalat legutóbbi rekordját – nem meglepő módon – a 2021 őszi előválasztás idején futotta, amikor három hónap alatt több mint 1,1 millió euró adóköteles forgalmat szerzett. 2022 második negyedéve sem alakult rosszul, ugyanis csaknem egymillió euró volt az észt DatAdat adóköteles forgalma. Láthatjuk tehát, hogy a magyar választási ciklus alakulása erősen összefügg az észtországi vállalkozás eredményességével. Ami változatlan, az az alkalmazottak száma, ami továbbra is, a kezdetek óta nulla fő.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában