Bartergyilkosságok

2023.03.27. 15:56

Brutális leszámolásokat rendezett a két nehézfiú, akiktől még a magyar maffiózók is rettegtek

A 90-es évek végén két brutális leszámolás rázta meg Magyarországot és Szlovákiát. Ma már tudható: az országokon átívelő leszámolások összefüggenek egymással. De miként talált egymásra a mészárlásokról döntő felvidéki maffiavezér, Sátor Lajos, valamint az éjszakában ugyancsak jól ismert Turek? A Magyar Nemzet utánajárt.

Illusztráció

Forrás: police.hu

A 90-es évek végén két brutális leszámolás rázta meg Magyarországot és Szlovákiát. Budapesten egy, az alvilágban kíméletlenségéről hírhedt nehézfiút, Döcher Györgyöt lőtték agyon a testőrével együtt, Dunaszerdahelyen pedig a környéket uraló és rettegésben tartó Pápay-klán tíz tagját likvidálták. Ma már tudható, a két, országokon átívelő leszámolás összefügg egymással. Bartergyilkosság történt. 

1999. február másodikán délelőtt 11 óra tájban egy sötét hosszú kabátot, fején kapucnit, arcán sálat viselő férfi lépett be a XV. kerületi Palotás presszóba. A vélhetően egy 7.65-ös cseh gyártmányú, Scorpion géppisztolyból adott le húsz lövést. Egyik áldozatát tarkón, másikat szembe lőtte. Döcher felesége és az asztalnál ülő harmadik férfi sértetlen maradt. A leszámolás alig néhány másodpercig tartott, majd a gyilkos sietve távozott. A rendőrség kezdetben egy helyben toporgott, a közvélemény csak néhány pletyka szinten felmerült verziót ismert meg a gyilkossági ügy kapcsán.

A gyilkosság indítékának először azt tartották, hogy Döcherék belekeveredtek egy olyan, szerbekkel folytatott, fegyverkereskedelem miatti üzleti-elszámolási vitába, ami miatt kiadhatták rájuk a kilövési engedélyt. Szóbeszéd tárgyát képezte, de az osztrák Die Presse is azt feltételezte, hogy a hazánkban tevékenykedő titkosszolgálatok valamelyike intéztette el a nehezen kezelhető férfit, a pletykát pedig az is erősítette, hogy a magyar katonai titkosszolgálat több munkatársa is jelen volt a kisvendéglőben az emberölés elkövetésekor. Az ő szerepüket később tisztázták.

A lap arról is írt, hogy esetleg egy, a rendőrség keretein belül működő, úgynevezett „halálosztag” kezdte meg a működését ezzel az akcióval. Ilyen csoport működött Brazíliában, ahol a rendőrség által jól ismert, de bizonyítékok hiányában felmentett bűnözőket egy különleges osztag „hatástalanította”.

Ezt a „megoldást” rendőrségi körökben „brazil módszernek” nevezik. A magyar rendőrség ugyanakkor akkoriban határozottan cáfolta a Die Presse találgatásait.

Gyanús körülmény az is, hogy Döcher annak ellenére dolgozhatott a kocsmában, hogy a nehézfiú ötéves börtönbüntetését töltötte, és mint a boncolás során később kiderült, egészségügyi állapota sem indokolta volna a kedvezőbb elbánást (bár egyes források szerint a nehézfiú rákban szenvedett). Döcher György külső foglalkoztatásának engedélyezésében közreműködő K. Györgyöt, a Budapesti Fegyház és Börtön gazdasági igazgatóját később eljárás alá vonták, és a katonai ügyészség hivatali visszaélés miatt vádat emelt ellene, a bíróság azonban bizonyítottság hiányában felmentette a volt igazgatót.

Döcher György félreállításával kapcsolatban egy olyan teória is napvilágot látott, hogy a férfi egy úgynevezett barter-gyilkosság áldozata lett. A barterban elkövetett gyilkosság röviden annyit jelent, hogy a merényletért a bűnbandák nem pénzzel fizettek, hanem barterüzlet köttetett, azaz egy másik kivégzéssel rendezték a számlát. Az akkori híresztelésekből utóbbi bizonyult valósnak, amennyiben beigazolódik a Fővárosi Főügyészség vádja. A vádhatóság ugyanis néhány hónappal ezelőtt vádat emelt a bűnügyben.

A hatóság vádja szerint Döcher kivégzéséhez köze van az éjszakai életben Turekként ismert U. Alexnek (korábbi nevén H. Sándornak), akit a bűncselekmény felbujtójának tartanak, a másik érintett B. Károly, ő elkövetőként vehetett részt a leszámolásban. Döcher György és egykori testőre megölésében egy harmadik személy, egy bizonyos Sz. Árpád is részt vett, de a Paprika becenéven ismert férfi már nem él, autóbalesetben hunyt el. Róla azt érdemes tudni, hogy ő volt Sátor Lajos első számú kivégzőembere, így, nem véletlen, hogy  - amennyiben a vád beigazolódik – őt is megbízta főnöke az alvilág hóhérának és Csontkezűnek nevezett Döcher likvidálásával. A Szlovákiában is otthonosan mozgó Tureket még 2021. októberében vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével, B. Károlyt pedig aznap Németországban fogták el. A rendőrök mindkettőjüket előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd az ügyészség bő egy évvel később vádat is emelt ellenük. Jelenleg mindkét férfi letartóztatásban van.

Amit a hivatalos közlésekből tudni lehet, a gyilkosság előzménye, hogy Turek, miután megromlott a kapcsolata Döcher Györggyel, megkérte a felvidéki maffia rettegett vezetőjét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg korábbi bűntársát és barátját. Sátor rábólintott a gyilkosságra, ám cserébe azt kérte, hogy Turek végezze ki riválisait, a Pápay klánt (ez volt a hírhedt dunaszerdahelyi mészárlás). Lényegében „bartergyilkosságban” állapodtak meg, ami általánosságban annyit jelent, hogy a merényletért a bűnbandák nem pénzzel fizettek, hanem egy másik kivégzéssel rendezték a számlát. A Pápay Tibor vezette szervezett bűnözői csoportot 1999. március 25-én végezték ki Dunaszerdahelyen, a Fontana étterem emeletén. A maffialeszámolást hárman követték el, egyikük a földszinten lévő vendégeket tartotta sakkban, két elkövető pedig az emeleten a 113, gépkarabélyból leadott lövéssel tíz bandatagot ölt meg. A maffiózók – vesztükre – azt hitték, razzia van a bárban, mivel a támadók kommandós öltözetben – „Mindenki a földre! Rendőri akció!” felszólítással – törtek rájuk.

A dunaszerdahelyi mészárlásban Turek és B. Károly is érintett a szlovák hatóság szerint, utóbbi személy ugyanakkor együttműködik az ottani rendőrökkel.  A férfit a magyar hatóság egy egyedülálló bizonyítási eljáráshoz „kölcsön is adta” a szlovákoknak: B. Károlyt a vérengzés helyszínére vitték és „újrajátszatták” vele, hogyan történt a tízes gyilkosság. Információink szerint a bűnöző nemcsak a dunaszerdahelyi tömeggyilkosságban, hanem a Döcher-ügyben is segíti a rendőrök munkáját.

De miként is kerülhetett arra sor, hogy Turek olyan viszonyba került a szlovák alvilággal, köztük annak rettegett, 2010-ben saját emberei által kivégzett egyik nagyhatalmú vezetőjével, hogy bartergyilkosságban állapodjanak meg? Több, a 90-es évek szlovákiai és magyar alvilági viszonyait, szereplőit jól ismerő forrásunk szerint ennek az egyik kulcsa éppen a gyilkosság egyik sértettje, Döcher György volt.

A Magyar Nemzet teljes cikke további részletekkel és érdekességekkel ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában