A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye

A Gymnema Sylvestre egy fásszárú cserje, amely India, Afrika és Ausztrália trópusi esőerdeiben honos. Leveleit évezredek óta használják az ősi indiai gyógyászati ​​gyakorlatban, az ajurvédában – hagyományos gyógyszer különféle betegségekre, beleértve a cukorbetegséget, a maláriát és a kígyómarást. Úgy gondolják, hogy ez a gyógynövény gátolja a cukor felszívódását, ezért a nyugati orvoslás előszeretettel tanulmányozza.

LakóhelyemPR cikk2022. 09. 22. csütörtök2022. 09. 22.

Kép: Gymnema inodorum leaf in the basket and sugar on white background, medicine herbal plant for diabetes treatment, function is control sugar level in blood

A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Gymnema inodorum leaf in the basket and sugar on white background, medicine herbal plant for diabetes treatment, function is control sugar level in blood

Íme a Gymnema Sylvestre hat lenyűgöző egészségügyi előnye

1. Csökkenti a cukor utáni vágyat azáltal, hogy az édes ételeket kevésbé vonzóvá teszi

A Gymnema Sylvestre segíthet csökkenteni a cukor utáni vágyat. A növény egyik elsődleges aktív összetevője a gymnemikus sav, amely segít elnyomni az édességet. Ha cukros étel vagy ital előtt fogyasztjuk, ez a sav blokkolja az ízlelőbimbókon lévő cukorreceptorokat. A kutatások azt mutatják, hogy a Gymnema Sylvestre-kivonatok csökkenthetik az édes ízt, ezáltal kevésbé vonzóvá teszik az édes ételeket. Egy éheztetett tesztalanyokon végzett vizsgálatban a résztvevők fele Gymnema-kivonatot kapott. Azok, akik kaptak belőle, kevésbé vágyakoztak az édes ételek után a következő étkezések során, és nagyobb valószínűséggel korlátozták étkezésüket, mint azok, akik nem szedték a kivonatot.

2. Segít csökkenteni a vércukorszintet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több, mint 420 millió ember szenved cukorbetegségben, és ez a szám várhatóan növekedni fog. A cukorbetegség egy anyagcsere-betegség, amelyet magas vércukorszint jellemez. Ezt az okozza, hogy a szervezet nem képes hatékonyan inzulint termelni vagy felhasználni.

A Gymnema Sylvestre antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik.

Kiegészítőként, más cukorbetegség elleni gyógyszerekkel kombinálva használták a vércukorszint csökkentésére. Gurmarnak is nevezik, ami hindi nyelven „a cukor elpusztítója”. Az ízlelőbimbókra gyakorolt ​​hatásához hasonlóan a Gymnema Sylvestre a belekben található receptorokat is blokkolhatja, és ezáltal a cukor felszívódását is, csökkentve ezzel az étkezés utáni vércukorszintet. A Gymnema vércukorszint-csökkentő képességének tudományos bizonyítéka azonban nem elegendő ahhoz, hogy önálló cukorbetegség elleni gyógyszerként ajánljuk. A kutatás ugyanakkor meggyőző eredményekkel járt.

3. Az inzulintermelés növelésével hozzájárulhat a kedvező inzulinszinthez

A Gymnema szerepe az inzulintermelésben és a sejtregenerációban szintén hozzájárulhat vércukorszint-csökkentő képességéhez. A magasabb inzulinszint azt jelenti, hogy a cukor gyorsabban ürül ki a vérből. A prediabéteszben vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek szervezete hajlamos kevesebb inzulint termelni, mint amennyi szükséges lenne. Ez állandóan magas vércukorszintet eredményez.

A Gymnema Sylvestre serkentheti az inzulintermelést a hasnyálmirigyben, elősegítve az inzulintermelő szigetsejtek regenerálódását, ami segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

A Gymnema növény értékes levelei. Kép forrása: bigstock.com

4. Javítja a koleszterin- és trigliceridszintet, csökkenti a szívbetegség kockázatát

A Gymnema Sylvestre segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-koleszterinszintet és a triglicerideket. Ugyan a Gymnema a vércukorszint csökkentésével és a cukor utáni sóvárgás csökkentésével nyerte el hírnevét, a kutatások azt mutatják, hogy a zsírfelszívódást és a lipidszintet is befolyásolhatja.

Egy közepesen elhízott embereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Gymnema kivonat 20,2%-kal, illetve 19%-kal csökkentette a triglicerideket, és 19%-kal a rossz „LDL” koleszterint. Sőt, 22%-kal növelte a „jó” HDL-koleszterinszintet. A „rossz” LDL-koleszterin és trigliceridek magas szintje a szívbetegség kockázati tényezője. Ezért a Gymnema Sylvestre LDL- és trigliceridszintekre gyakorolt hatása hozzájárulhat a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához.

5. Segíthet a fogyásban

A Gymnema Sylvestre kivonatairól kimutatták, hogy segíti a fogyását. Egy háromhetes vizsgálat kimutatta, hogy a megfigyelt patkányok testtömege csökkent Gymnema sylvestre vizes kivonat hatására. Egy másik vizsgálat eredményeként a magas zsírtartalmú diétán Gymnema kivonattal táplált patkányok kevésbé híztak el. Sőt, egy harmadik alkalommal, 60 közepesen elhízott, Gymnema kivonatot szedő emberrel végzett vizsgálat alkalmával, 5-6%-os testtömeg-csökkenés, valamint csökkentett táplálékfelvétel volt kimutatható.

6. Tannin- és szaponintartalma miatt segít csökkenteni a gyulladást

A gyulladás fontos szerepet játszik a szervezet gyógyulási-gyógyítási folyamatában. Egyes gyulladások jótékony hatásúak, például amikor sérülés vagy fertőzés esetén segít megvédeni a szervezetet az azt károsító anyagoktól. Más esetekben a gyulladást a környezet vagy az elfogyasztott élelmiszerek okozhatják.

A krónikus, alacsony fokú gyulladás azonban számos egészségügyi problémát okozhat. Tanulmányok megerősítették a kapcsolatot a túlzott cukorbevitel és a fokozott gyulladásos markerek között, állatok és emberek esetében is.

A Gymnema Sylvestre azon képessége, hogy csökkenti a cukor felszívódását a belekben, azt is lehetővé teheti, hogy csökkentse a túlzott cukorbevitel által okozott gyulladást. Sőt, úgy tűnik, hogy a Gymnema saját gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez feltehetően a jótékony hatású tannin- és szaponin vegyületeinek köszönhető.

A Gymnema sylvestre leveleit immunstimulálónak tekintik, ami azt jelenti, hogy szabályozhatják az immunrendszert, csökkentve a gyulladást. A cukorbetegek nemcsak magas vércukorszinttől és inzulinrezisztenciától szenvednek, hanem csökkent antioxidánsszintjük is lehet, ami hozzájárulhat a gyulladáshoz. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a Gymnema sylvestre számos módon segíthet a cukorbetegeknek és a magas vércukorszinttel küszködőknek.

 

Ezek is érdekelhetnek