A minőséget itt is meg kell fizetni

2022.05.17. 11:29

Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha törzskönyves kutyát vennénk

Sokan elborzadnak, amikor meghallják, mennyibe kerül egy fajtiszta, egészséges kiskutya. Az árakat számos tényező befolyásolja, de az biztos, hogy a minőséget itt is meg kell fizetni.

Schilli-Bárány Margit

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy „valamire való” törzskönyves kiskutya árának alsó határa nagyjából százötvenezer forint. Felfelé pedig a határ a csillagos ég, ahogy szokták mondani. Lehet, sokan azt gondolják, hogy ez túl sok, de ha jobban belegondolunk, mobiltelefont, műszaki eszközöket is megveszünk ennyiért, pedig azokat csak pár évig használjuk, míg a kutyánk legalább 10–12 éven keresztül a társunk lesz. 

Az ár függ a fajtától, a kutya felmenőitől és azok kiállítási, vagy munkakutya esetén munkavizsgáinak eredményeitől. Egy jó tenyésztő gondosan ügyel arra, hogy a lehető legjobb párosítást hozza létre, azaz törekszik a jó minőségre. Ez azt jelenti, hogy küllemben és természetben is olyan kutyákat párosít, melyek közel állnak a fajta standard leírásához. 

Eleve törzskönyves kutyái vannak, ezeket egy úgynevezett tenyészszemlén méretteti meg, melyen – ha pozitív elbírálást kap az eb – hivatalosan is tenyésztésbe vehető. Ezt egy erre meghirdetett bírálat alapján, a szemle díjának megfizetése után kapja meg a kutya, melyet a törzskönyvre is felvezetnek. 

Ezen felül a tenyésztő nagyon jó körülmények között tartja a kutyáit, minőségi eledelt ad nekik, fizikai és agyi kapacitásukat is kielégíti, fejleszti. Jól szocializált és stabil idegrendszerű kutyái vannak, akikkel kiállításokon is megfordul, ahol szakmabeli küllembírók véleményezik a kutyáit, és ennek megfelelően adnak nekik minősítéseket, címeket. Ez nem holmi úri muri, sokkal inkább gondos odafigyelés, hogy jó genetikai állományú egyedeket vegyen tenyésztésbe. 

Ezek természetesen kiadásokkal, valamint idő- és energiaráfordítással járnak. A tenyésztő az alom születésétől fogva kiemelt figyelmet szentel a kölyköknek, gondoskodik arról, hogy minél több tárgyat, szagot, ingert megismerjenek, mire új gazdihoz kerülnek. 

A kötelező oltási programot és féreghajtást a protokollnak megfelelően beadatja a kicsiknek, így egészséges és mentálisan is stabil kiskutyát kap a vevő. Egy tenyésztő mindig nyomon követi a tőle kikerült kiskutyák életét, hiszen minden alomnyi kiskutya az azt létrehozó ember felelőssége. 

Szaporodnak a szaporítók 

Sajnos megyénkben és országszerte is nagyon sok szaporító van, akik a tenyésztés magas színvonalú követelményeire egyáltalán nem figyelnek, évente azonban több alomnyi kiskutyát is lehoznak. Ezeknek az anyakutyáknak jóformán semmi életük nincs, mert szinte folyamatosan utódokat nevelnek. 

Bizonyára mindenki látott már a tévében borzalmas állapotú szaporítótelepeket, ahol több tucat kutyát nyomorítanak meg minden évben. Az innen származó kölykök mindenféle egészségügyi szűrés nélkül komoly genetikai és örökletes betegségeket hordozhatnak, és persze igen csábító áron, néhány tízezer forintért juthat ezekhez az új gazdi. Rosszabb esetben kutyakereskedőhöz is kerülhetnek, aki bár a szabályokat betartva szállítja őket külföldi országokba, mégis etikailag megkérdőjelezhető ez a fajta tevékenység. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában