Sok ügyben döntöttek

2022.05.26. 18:23

Hamarosan megszűnhet a Szekszárdon időnként terjengő bűz

Ötvenhárom napirendi pontot tárgyaltak, s hoztak döntéseket fontos ügyekben az önkormányzati képviselők Szekszárd Közgyűlésének tegnapi rendes ülésén.

Szepesi L.

Több mint félszáz napirendet tárgyalt a szekszárdi közgyűlés (Fotó: Mártonfai D.)

Reggel kilenckor zárt ajtók mögött kezdte a munkát a testület, 15 témát tárgyaltak meg a zárt ülésen. Többek között szó volt arról is, miért terjeng mostanában néha kellemetlen illat Szekszárd levegőjében. 

Az ülés után dr. Gábor Ferenc jegyző elmondta, ennek oka – amelyről egyébként beszámolt a képviselőknek Artim Andrásné, a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója –, hogy az egyik ipari nagyfogyasztó előtisztítás nélkül engedte a szennyvíztelepre a szennyvizet, s emiatt a biológiai szűrő baktériumai elpusztultak. Azóta a céggel együttműködve a szennyvízszűrő állapotának helyreállítását megkezdték, így meg fog szűnni a kellemetlen állapot. 

A nyílt ülésen hosszan tárgyaltak egy, a szekszárdi önkormányzat tulajdonában lévő faddi ingatlan további hasznosításáról. Ez a település központjában nagyon rossz állapotban lévő Bartal kúria, amely a múlt század ötvenes éveitől volt állami gyermekotthon, majd a Wosinsky Mór Megyei Múzeum egyik raktára. A múzeum onnan a leromlott állapot miatt kiköltözött. Az épület előbb a településé volt, majd a megyéé, végül Szekszárdé lett.

A vita során – melyben részt vett Fülöp János, Fadd polgármestere is – több javaslat elhangzott. Eszerint a majd felújított épületben – szép park is tartozik hozzá – idősek otthona lehetne, s a képviselők 12 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett úgy határoztak, a faddi képviselőtestület szándékát is figyelembe véve később hoznak határozatot.

A kóbor állatok elhelyezésével kapcsolatban is döntöttek a városatyák. A kutyamenhely, a Szekszárdi Állat- és Természetvédő Alapítvány nagyon rossz körülmények között végzi feladatát, s ezért új helyet kell keresni. Ez a javaslat szerint az önkormányzat tulajdonában lévő sintértelep lenne. Az ipari park mellől ide kell majd áthelyezni a kutyamenhelyt. A döntés szerint az év végéig kell a végleges megoldást kidolgozni, megtalálni, milyen pályázat, vagy egyéb módon lehet előteremteni a szükséges pénzt, addig pedig a város anyagi forrást biztosít az alapítványnak a feladatai ellátásához.

 Egy 1994-ben hozott döntéssel a képviselőtestület Aranykönyvet alapított, amelyben minden évben Szekszárd város történetének legfontosabb eseményei kerülnek megörökítésre. A mostani ülésen kellett volna arról dönteni, mi szerepeljen az idén készülőben. Csötönyi László bizottsági elnök szerint ez egyoldalú, az információk java a Tolnai Népújságból származik, leginkább egy alsó évfolyamos középiskolás házidolgozatára hasonlítana. Már korábban is javasolta, változtassák meg a szerkesztőbizottságot. Végül 6 igen mellett 4 ÉSZ-es nem és 3 tartózkodás miatt a testületi döntés az, hogy idén megszakad a több évtizedes hagyomány, s a város napján nem lesz Aranykönyv.

Az ülés végén Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér interpellált az ÉSZ által megrendelt költséges és eredménytelenül zárult vizsgálatok és ellenőrzések ügyében, erről bővebben következő lapszámunkban számolunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában