Oktatás

2022.07.07. 14:00

Költözik a vendéglátóipari, kívül-belül megújult az iskola

Kívül-belül új iskola várja Szekszárdon a VIP, hivatalos nevén a Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola tanárait, diákjait.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Hat évvel ezelőtt, egy hétvégén történt csőtörés miatt teljesen használhatatlanná vált az épület, s azóta a diákok vendégségben, a Pécsi Tudományegyetem E épületében tanultak. Közben megkezdődött az iskola helyreállítása, az Innovációs és Technológiai Minisztérium másfél milliárd forintos támogatásával a régi épület vázára felépítettek egy, a XXI. század igényeinek mindenben megfelelő iskolát. 

A korábbi épület belső tereit felújították, azok új funkciókkal bővültek, növekedett az osztálytermek száma, megújultak a tanműhelyek, a tankonyha, a cukrász tanműhely, tanétterem és minden szinten kialakítottak egy közösségi teret is. Új, korszerű lett a fűtési rendszer, a meleget nem kazán adja, hanem hőszivattyú juttatja az épületbe, ha pedig meleg van, az hűti a termek levegőjét. A hőszivattyú a légcserélőn át az elhasznált levegő, s a konyha melegét is újrahasznosítja, amely energiatakarékos és környezetbarát. Az ablakokat pedig központilag vezérelt, mozgó zsalurendszer árnyékolja, és a tetőre 73 elemből álló kis naperőmű került. 

Bő év alatt újjá varázsolták a régi alma matert, s szeptemberben egy vadonatúj, korszerű a 21. századnak minden szempontból megfelelő intézményben kezdődhet meg a tanév. A napokban folyik, a hónap közepén be is fejeződik a költözés mondja Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja. Minden új lesz, a gyakorlati oktatás eszközei, a konyhai gépek mind vagy vadonatújak, vagy a vendégségben töltött idő alatt úgy vették az elhasználódottak helyett, hogy azok is az új iskolába kerüljenek majd. 

A megújult iskolát Bacher Erika mutatja meg, ő július elseje óta az igazgató. A folyosókon még sok a doboz, a tantermek ajtainál a beszerelésre váró jókora monitorok, bent pedig már sorban az asztalok, székek. A tankonyha, cukrászműhely berendezése, felszerelése a legkorszerűbb, a tanétteremben, a tantermekben újak a bútorok, a hagyományos tábla helyett vagy mellett mindenütt számítógéppel összekötött, majd két méter átlójú elektronikus kijelzők kerülnek. Ősztől egyébként a megújult VIP nem csak a gyerekeket várja, hanem a felnőtteket is bevonják az oktatásba, számukra is lesz képzés. 

Az előző tanévben 380 diákja volt az iskolának, a szeptemberben kezdődőben négyszáznál többre számítanak. A nyolcadik általánost végzettek már beiratkoztak, de még várnak technikusokat és felnőtteket is. A szakács, cukrász, vendégtéri szakember mellett felnőtteknek szóló képzésben például a falusi turizmushoz, falusi vendéglátáshoz, élelmezésvezetéshez szerezhetik meg a szükséges elméleti és gyakorlati tudást 200–800 órás képzés során. 

Az iskola feladata 2020 óta a vendéglátáshoz szükséges mellett a turisztikai ismeretek oktatása is. Lesznek új képzések, mintegy folytatásaként a korábbi sikeres bonbonkészítő, barista, mini-szakácstanfolyamoknak. És lesznek versenyek itt is. Korábban másutt rendezett szakács, terítési versenyeken értek el az iskola tanulói szép sikereket, a jövőben a megújult iskolában is lehetnek ilyenek.

A sportot illetően a fejlődés még várat magára, mert a testnevelési órák a jövő tanévben is még a városi sportközpontban lesznek, de él a remény, hogy lesz az iskolának saját tornacsarnoka is. Ígéret van rá, a helye megvan a térkő borította udvar mellett, ahol a régi nagy fák között a szépen növő újak is árnyékot adnak. 

A költözés hamarosan véget ér. Még tart egy ideig a tantermek, műhelyek, irodák, iskolaorvosi rendelő, könyvtár berendezése, de szeptembertől kezdődik egy új időszak. Az elmúlt hat év emlék marad, egy hősi korszak, amikor a tanárok a nehezebb körülmények között is egyben tartották az iskolát, s a kevésbé vonzó helyen is a legjobb tudást adták tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában