Danuviana Alacris

2022.08.14. 09:30

Tolnában is kiköt a Dunán végig úszó római őrhajó

Ki ne gondolt volna már arra, milyen jó volna csak egy rövid utazást tenni egy másik korba? Most kipróbálhatjuk, hogy milyen lett volna a Római Birodalom polgárának lenni Pannonia Provinciában.

TEOL

Kikötéshez készül a Danuviana Alacris a Duna szlovákiai szakaszán (Forrás: FB)

Amikor a Római Birodalom csapatai megszállták a mai Dunántúl területét, az itt kialakított Pannónia Pro­vinciá­ban mintegy 400 éves római uralom vette kezdetét. A Duna partvonalán sorra épültek a városok és a katonai táborok. Ilyen volt a dunakömlődi Lussonium is Alsó-Pannoniában, a Duna jobb partján. A katonai erőre azért volt szükség, mert a Duna vonala volt a birodalom határa. 

A Living Danube Limes Interreg projekt részeként régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek összefogtak, és teljes életnagyságban megépítettek egy ókori római dunai őrhajót. Az egykori Danuvia Alacris feladata a limes – azaz a Római Birodalom határának – őrzése volt. Élethű másának pedig az a célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal összekösse az érintett Duna menti településeket – a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig – és támogassa együttműködésüket.

Római katonák fogadták a gálya partra szálló legénységét (Forrás: FB)

A római őrhajó megállói megyénkben
A Duna teljes hosszán végig haladó gálya 25 fős legénysége augusztus 10. és szeptember 1. között evez a folyó magyar szakaszán. A hónap második felében Tolna megyében is több helyen kiköt. A IV. századi őrhajó a tervek szerint augusztus 21-én délután megáll Dunaföldváron – a Poszeidón Egyesület bázisához várják majd az érdeklődőket –, egy nappal később pedig Bölcskén horgonyoz le a gálya. Augusztus 23-án és 24-én Dunaölődön és Pakson kötnek ki, majd 25-én és 26-án Fadd-Domboriban kötnek ki az evezősök.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában