Jármű

2022.08.20. 07:00

Nagyot változtak rövid idő alatt a hazai autóvásárlási szokások

Nagyot változott az autóipar az elmúlt két évben. A covid éppen csak csillapodott, amikor kitört az orosz-ukrán háború. Így az ágazat korábban nem látott ellátási problémákkal nézett szembe, amely alaposan felforgatta a korábban megszokott rendszert.

Schilli-Bárány Margit

Illusztráció: Shutterstock

Kolozsvári-Hilcz Szilvia segítségével bepillanthatunk az átalakult autópiaci helyzetbe. Márkakereskedésük új személygépkocsik, tehergépkocsik és utánfutók, valamint használt járművek értékesítésével foglalkozik. – Vásárlóink száma nem csökkent, inkább úgy fogalmaznék, megváltoztak a vásárlási szokások. Sokkal nagyobb a kereslet a jó minőségű és állapotú, valamint azonnal átvehető gépjárművek iránt. Az új autók elérhetősége ugyanis nagyon változó. Vannak azonnal elvihető modellek, van ami egy-két hónapon belül megérkezik de vannak esetek, amikor nyolc-tíz hónapot is várni kell egy-egy új autóra. 

A szállítási késedelmekre és akadozásokra többször számítani kell. Az új és a használt autók ára is hónapról-hónapra emelkedik és vannak olyan esetek, amikor az átadási dátumot rajtunk kívül álló okok miatt nem tudjuk tartani – mondta Kolozsvári-Hilcz Szilvia, a Hilcz és Fia Kft. ügyvezető igazgatója. 

Hozzátette, hogy a használt autópiacon számottevő áremelkedés figyelhető meg. Ennek fényében már nem csak egy adott típust keresnek a vevők. Sokkal inkább fontos, hogy az adott keretösszegből a lehető legjobb ár-érték arányú, alacsony fenntartási költségekkel rendelkező, átlagon felüli műszaki állapotú használt autót találjanak a kínálatban. 

Az ügyvezető igazgató azt is megosztotta, hogy a náluk található használt autó kínálat több forrásból áll össze. Vannak új gépjárművet vásárlóktól beszámított autók, magyar és külföldi piacról beszerzett járművek és találunk itt bizományi alapon elhelyezett kocsikat is. Az elsődleges szempont azonban mindig az, hogy jó állapotú, minőségi használt autókkal találkozzanak az érdeklődők. 

Kolozsvári-Hilcz Szilvia tapasztalatai szerint jelenleg megvannak az előnyei annak, ha itthon helyeztek újonnan forgalomba egy autót, ugyanakkor a külföldről behozott, leinformálható digitális szervizkönyvvel rendelkező használt gépjármű ugyanolyan jó. Ami most nehezíti a dolgokat, hogy az import autók esetén a hatósági ügyintézések ideje jelentősen megnőtt, így ilyen jármű vásárlásakor a vevőnek többet kell várnia az átvételre. 

Magyarországon többször találkozhatunk azzal a kijelentéssel, hogy az itthon újonnan üzembe helyezett autók gyorsabban veszítenek értékükből, mint a külföldiek. Indokolják ezt azzal, hogy a magyar közutak állapota általánosságban véve rosszabb, mint a nyugati szomszédoknál, illetve a vezetési stílus is más, mint külföldön. Kolozsvári-Hilcz Szilvia szerint ez a kijelentés nem általánosítható, ők ezekkel a fenntartásokkal nem találkoztak még. Nekik és vevőkörüknek mindig az a fontos, hogy az autó előélete tökéletesen lekövethető legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában