Duna-híd

2022.10.02. 19:40

Nagyot lépett előre a Paks-Kalocsa híd építése

Hamarosan lezárul a Kalocsa-Paks Duna-híd bal ártéri szerkezetének helyszíni szerelése, közben már több mint a fele elkészült a híd kivitelezéséhez szükséges acélszerkezetnek is a Duna Aszfalt lengyelországi gyárában.

Gazsó Rita

Forrás: baon.hu (korábbi felvételek)

Az utóbbi hónapokban nagyot lépett előre Kalocsa és Paks térségében épülő új Duna-híd projektje, melynek kivitelezési munkái az ütemterv szerint haladnak – értesült a magyarepitok.hu. Értesülésük szerint az alapozási munkálatok befejezése után az alépítményi munkák végső fázisait kivitelezik a jobb parton. A mederhídhoz tartozó és a jobb parti alépítmények ugyanakkor már teljes készültségűek.

A kivitelezés kezdete óta folyamatos az acél hídelemek gyártása a Duna Group lengyelországi gyártóüzemében, ahol már befejeződött a bal ártéri híd acélszerkezetének gyártása. Ezt követi a mederhíd és a jobb ártéri híd szerkezetének párhuzamos előállítása. A projekt kivitelezéséhez szükséges 6500 tonna új acélszerkezet gyártásából eddig 3500 tonna készült el – olvasható.

Mint kiderült, a tervezett ütemezésnek megfelelően a bal ártéri hídszerkezet főtartójának összeállítása már teljesen elkészült. Itt a mintegy 1600 tonna össztömegű hídszerkezet az utolsó tolási fázis előtt áll, mely során 35 métert mozgatják előre a tervezett helyére. Ezt követően megkezdődik a hídszerkezet beállítása és befejező munkálatok kivitelezése. Szintén a tervezett ütemtervnek megfelelően idén májusban megkezdődött a jobb ártéri híd acél felszerkezetének helyszíni szerelése is, itt jelenleg az első hossztolási fázisra készülnek. Eközben megkezdődött a mederhíd helyszíni szerelése is.

A portál értesülése szerint augusztus 31-én a kalocsai hídág indítózömének betonozási munkái is megkezdődtek, melyet követően októberben következhet a szabadszereléses építési technológiát lehetővé tevő négy darab – egyenként 135 tonna tömegű – speciális zsaluzókocsi beemelése egy úszódaru segítségével. Ez egy jelentős fordulópont a mederhíd kivitelezésének folyamatában, mert ettől kezdve kéthetes periódusonként egy-egy újabb zömmel, vagyis öt méterrel nő a mederhíd felszerkezete.

A Magyar Építők oldalán képgaléria is található a beruházás jelenlegi állásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában