Advent

2022.11.27. 20:00

Felgyúltak az ünnepi fények

Megyénk minden településén készültek színes programokkal az első adventi gyertya meggyújtása mellett. Vasárnap az adventi koszorún a katolikusok meggyújtották az első lila gyertyát, ezzel megkezdődött nemcsak az advent, az Úr eljövetelére való készülődés, de egyben a keresztény újév is.

Farkas Eszter

Népzenés karácsonyra hangoló műsorral várta a Kadarka Venyigék Tamburazenekar az érdeklődőket (Fotó: M. D.)

Decsen családias hangulatban gyülekeztek a helyiek a falu központjában. A békésen pislákoló karácsonyi fények közt gyújtották meg az adventi koszorú első gyertyáját. Ady Endre: Kis, karácsonyi ének című versét adta elő Kereki Tamás, majd Kocsis László, katolikus diakónus köszöntötte a megjelenteket.

– Kezdődik az Advent időszaka, ami egyben az új egyházi év kezdetét is jelenti. Maga az advent szó az adventus Domini kifejezésből ered, melynek jelentése az Úr eljövetele. Ahogy délelőtt a templomban már elhangzott: Jézus kéri a követőit, hogy virrasszanak, mert nem lehet tudni, hogy mely napon jön el ismét. Jézus újra eljön, de érkezésének idejét nem tudjuk, ezért mondja Jézus: virrasszatok – mondta Kocsis László.

Kocsis László, katolikus diakónus köszöntötte a megjelenteket Decsen (Fotó: F. E.)

A diakónus kiemelte, a várakozás ideje alatt mindenki meggyújtja a hit, remény, szeretet és bizalom négy gyertyáját, melyek egyben utat is mutatnak. Az adventi koszorún a zöld fenyőág az eljövendő remény, a lila gyertya a bűnbánat szimbóluma, a rózsaszín gyertya pedig arra utal, hogy van okunk az örvendezésre, mert közel van már karácsony ünnepe.

A szekszárdi adventi programok már szombaton elkezdődtek a Szekszárdi Waldorf Óvoda és Iskolában, ahol Adventi Bazárral várták az érdeklődőket. A kézműves termékek mellett, színes programokkal várták a gyerekeket. Vasárnap délután a Kicsi Gesztenye Klub adta elő Fehér Karácsony című előadását a családok legnagyobb örömére a Babits Mihály Kulturális Központban. Az első gyertya meggyújtása előtt népzenés karácsonyra hangoló műsorral várták a Kadarka Venyigék Tamburazenekarral az érdeklődőket. Vadász Dániel metodista lelkész mondta el az egyházi áldást, majd Gyurkovics János, a megyeszékhely alpolgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Végül műsort adott a Bartina Néptánc Egyesület. 

A betlehemet Zombán is felállították adventre (Fotó: Mártonfai D.)

Tamásiban adventi kézműves vásárral kedveskedtek a város lakóinak. Az ökumenikus áldást követően meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún, majd a Szent Cecília Katolikus Zenekar és a Blumenkranz pedagógus kamarakórus adta elő műsorát.

Németkéren az adventi vasárnapokon közös ünneplésre, ünnepi készülődésre várták és várják a település lakóit. Minden vasárnap tizenhat órakor gyújtják meg az adventi gyertyákat. Az első gyertya meggyújtását követően A karácsonyi manó című interaktív gyermekműsorral készültek a családoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában