Rendhagyó előadás

2022.12.08. 12:00

Amit tudni vélünk, arra érdemes figyelni

Iskolában lépett fel a DBU társulata. A témakör, a mondanivaló nem volt ismeretlen a tanulók előtt sem. A fiatalokat elgondolkodtatta a bemutató és a foglalkozás. Mindent jól értettek.

Szeri Árpád

A Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában tartott rendhagyó főpróbát a DBU társulata. (Fotó: M. D.)

Rendhagyó főpróbát tartott a közelmúltban a Deutsche Bühne Ungarn. A színház a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola - Valéria Dienes Grundschule emeleti nagytermében mutatta be a Was wir zu wissen glauben - Amit tudni vélünk című darabot. Ám közelebb járunk a lényeghez, ha úgy fogalmazunk, hogy a 8. B. osztály része volt egy olyan előadásnak, melyhez szervesen kapcsolódott egy színházpedagógiai foglalkozás.

Az Amit tudni vélünk a korokon átívelő, szívósan tovább élő, napjainkban ugyancsak divatos összeesküvés elméletekről adott érzékletes képet az ifjú közönségnek. Lotz Katalin, a Szekszárdi Német Színház igazgatója a téma választással kapcsolatban elmondta: manapság gyakran az internetet vesszük igénybe először, ha valamit tudni szeretnénk.

– A világhálón szinte mindenre van kész, hihetőnek tűnő magyarázat, de ugyanilyen könnyen megtaláljuk ennek a magyarázatnak a tökéletes ellentétét is – folytatta az igazgató. – Így tehát adott esetben nagyon nehéz eldönteni, hogy mely elméleteknek higgyünk. A darabban azt vizsgáljuk, hogy megmaradhat-e a barátság két fiatal között, ha azok az interneten szerzett információik alapján egymáshoz képest egészen más világnézetet képviselnek.

De vajon milyen hatással volt az előadás és a foglalkozás a megcélzott, 14-15 éves közönségre? Wigand Brigitta, az iskola német szakos tanára, a német nyelvi munkaközösség vezetője ugyancsak ott ült a közönség soraiban.

– Nagy örömmel fogadtuk a Deutsche Bühne Ungarn azon felkérését, hogy a kiváló együttműködés jegyében tavaly december után iskolánk, mint bázisintézmény, ismét egy főpróbának adjon otthont – közölte a pedagógus. – A színház művészei olyan, időszerű témakört jelenítettek meg, mely felső osztályos tanulóinkat is megérinti. Hiszen ebben a rohanó világban élnek diákjaink is, akik használják az okos telefont, mely információk, időnként ellenőrizetlen információk tömegét zúdítja rájuk. 

Az előadás a gyerekek nyelvén szólt, minden értelemben. Azaz, a fiatalok nemcsak a német nyelvet értették nagyon jól – elvégre kétnyelvű osztályról van szó –, hanem magát az üzenetet is. Ennek köszönhetően a foglalkozáson elmondták gondolataikat a látottakról, ügyesen érveltek és ütköztették véleményeiket és tapasztalataikat. A cél, azaz a közös gondolkodásra ösztönzés, maradéktalanul megvalósult.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában