Egészségmegőrzés

2023.01.31. 07:00

Aranyat érő tanácsok a háziorvostól!

Egyre emelkedik a meghűléses betegségek száma, ezért fontos, hogy minden lehető módon támogassuk immunrendszerünket. Dr. László Eszter háziorvos osztotta meg tanácsait, hogyan tehetünk többet egészségünk, testünk védekező képességének erősítése érdekében.

Farkas Eszter

– Ha az emberi szervezetet egy a teremtő által alkotott erődítményként fogjuk fel, láthatjuk, hogy csaknem minden olyan védelmi eszközzel rendelkezik, amelyek külső támadások elhárításához szükségesek. Amennyiben szervezetünket baktériumok, vírusok támadják meg, vagy valamilyen külső behatásra fizikai sérülést szenvedünk, azonnal életre kelnek a beépített védekező apparátusok, és az esetek többségében hatásosan gátolják a támadást – mondta dr. László Eszter. 

A kakasdi háziorvos, dr. László Eszter rendkívül fontosnak tartja a megelőzést. Fotó: Makovics Kornél

– A ma emberének védekező mechanizmusát felerősítették azok a pusztító járványok, amelyek hajdan megtizedelték az emberiséget, és amelyek ellen vagy a szervezet épített ki védelmi rendszert, vagy a tudomány talált olyan ellenszereket, melyek védőoltás formájában késztették az emberi szervezetet a védekezés – vagy nevezzük mai nevén – az immunitás megerősítésére.

Az emberiség története során azonban ellentétes hatást gyakorló folyamatok is kialakultak, mint például az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a mozgáskultúra változásai vagy a ma emberét naponta, szinte folyamatosan érő stresszhatások.

– Hogy mennyire nem közömbös testünk védekezésre képes állapotának megőrzése, arra sajnálatosan mutatott rá a mögöttünk hagyott járvány hullámokkal megtűzdelt három esztendő. Szervezetünk védekező rendszere többszöri és nagyobb támadásoknak volt kitéve, mint korábban bármikor. A jól karbantartott védelemmel rendelkezőket vagy meg sem támadta a vírus, vagy enyhe lefolyású megbetegedést okozott. A meggyengült immunitású emberek viszont az esetek többségében hosszú lefolyású, nehezen elviselhető tüneteket produkáltak, amit jobb esetben lábon kihordtak, rosszabb esetekben kórházban, lélegeztető gépen átvészelték, vagy sajnos túl sem élték.

Rohanó világunkban egyre kevesebb idő, lehetőség, figyelem irányul az életünk hosszát, életminőségünket meghatározó immunitás megőrzésére, fejlesztésére. 

– A virológusok rendszeresen arról tájékoztatnak, hogy a szervezetünket támadó vírusok folyamatosan mutálódnak, igyekeznek kikerülni a bennünk természetesen meglévő vagy bejuttatott ellenanyagokat. Olyan kórokozók tömegei hatnak ránk, amelyek megbetegítő képessége nagyobb, mint korábban. Gyorsan és következetesen, nap mint nap tennünk kell azért, hogy fel tudjuk venni a versenyt a bennünket érő egészségkárosító hatásokkal, szervezetünket támadó mikroorganizmusokkal.

Lassan már frázisnak tűnik, mégis nagyon fontos annak ismételgetése, hogy táplálkozzunk egészségesen, zöldségekben, gyümölcsökben gazdagon, hogy minél több vitamint, ásványi anyagot vigyünk a szervezetünkbe. Igyunk sok folyadékot, másfél–két litert naponta, ha indokolt még ennél is többet. Tartózkodjunk minél többet a szabadban, mozogjunk sokat figyelve a szervezetünk terhelhetőségére. Alakítsunk ki olyan napirendet, melyben a munka, pihenés megfelelő arányban van és minél kevesebb stresszel találjuk szembe magunkat.

– Járványtannal foglalkozó szakorvosként fokozottan hangsúlyoznom kell, hogy lázas állapotban, köhögés, orrfolyás esetén ne menjünk közösségbe. Ne fogadjunk látogatókat, halasszuk el a családi, baráti összejöveteleket. Csak indokolt esetben menjünk el otthonról, ilyenkor viseljünk orrot, szájat elfedő maszkot, folyamatosan fertőtlenítsük kezünket, hordjunk a táskánkban, zsebünkben kézfertőtlenítőt. A védekező képességünket fokozzuk megfelelő védőoltásokkal, hisz a vakcinák biztosítják egyedül az elsődleges prevenciót, azaz ezekkel tudjuk megelőzni a fertőző megbetegedések kialakulását.

Tegyünk meg minél többet egészségünk, testünk – házunk, várunk – védekező képességének fenntartása, erősítése érdekében, hogy vissza tudja verni az egyszerre támadó kórokozókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában