Vádemelés

2023.03.31. 12:59

Cserbenhagyta kerékpáros „áldozatát” a szekszárdi férfi

A Szekszárdi Járási Ügyészség cserbenhagyás vétsége miatt emelt vádat egy 68 éves szekszárdi férfi ellen – tájékoztatta hírportálunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

TEOL

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A vádirat szerint a vádlott 2022. május 23-án délelőtt, derült időben, száraz felületű úttesten, az egyik szekszárdi társasház előtt lévő útszakasz és az ott húzódó kerékpárút kereszteződésénél közlekedve, az általa vezetett személygépjárművel az „elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget a kerékpárúton neki jobbról érkező, kerékpárral szabályosan közlekedő fiatal férfi sértettnek. Emiatt a 20 éves sértett a biciklivel nekiütközött a vádlott által vezetett gépjármű jobb oldalának. A baleset következtében a sértett nem sérült meg, mivel a bicikliről le tudott ugrani, de a kerékpárban mintegy negyvenöt ezer forintnyi anyagi kár keletkezett.

A vádlott a balesetet észlelte, azonban ennek ellenére megállás és adatai hátrahagyása nélkül távozott a helyszínről úgy, hogy nem győződött meg arról, hogy a sértett megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e vagy sem.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ azon szabályait, mely szerint a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van, a keresztező útról érkező jármű részére. Továbbá a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni.

A büntetlen előéletű vádlottal szemben a járási ügyészség pénzbüntetés kiszabását és a közúti járművek vezetésétől határozott időre eltiltását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában