Sajtótájékoztató

2022.05.20. 15:50

Nem gaz, hanem vadvirágos rét - Szombathely így tesz a klímaváltozás ellen

Hetek óta a füves kérdések tartják lázba a város közéletét. Kaptunk képet derékig érő gazról, volt, aki mérőszalaggal dokumentálta a szálak magasságát, és érkezett bejelentés új, hatékonyabb eszközök beszerzéséről is. Pénteken egy sajtótájékoztatón aztán kiderült: van, ahol tudatosan nem avatkoznak bele a természetbe, azaz direkt nem kaszálják le a gazt. Vadvirágos település lettünk.

Forrás: Unger Tamás

A város kilenc különböző pontján QR-kóddal ellátott tábla jelzi a jövőben, nem véletlenül nem vágták le itt a füvet, az önkormányzat tavaly próba jelleggel elkezdett, idén kibővített kezdeményezésének az egyik helyszíne ez.  –  A klímaváltozás elleni harcnak két frontja van. Az egyik a kibocsátás csökkentése, a másik az alkalmazkodás, adaptáció. Utóbbi sorába illik ez is. A természetközeli városi gyepeket lényege, hogy hagyják benne kifejlődni az őshonos vegetációt – magyarázta a sajtótájékoztatón Németh Ákos, fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok. 

Hozzátette, több európai és országos nagyvárosban működik már ez a módszer. – Tévhit, hogy ezzel a kaszálások számon akarunk spórolni. Ez egy tudatos folyamat, valójában sokkal több odafigyelést kíván – fűzte hozzá. Megjegyezte azt is, egy ilyen terület jobban ellenáll a környezeti változásoknak, otthont ad a beporzóknak, és szerinte fajgazdagsága miatt esztétikailag is szebb, mint a mellette található lenyírt pázsit. Németh Ákos szólt arról is, több ellenzéki képviselővel egyeztetett, mindannyian értik a kezdeményezés lényegét.

Dénes Veronika a város főkertésze elmondta, a biodiverz zöldterületeken úgy csökkentik a kaszálások számát, hogy a vadon élő fajok magot érlelhessenek és természetes módon szaporodhassanak. Hozzátette: ezek a területek számos állatfajnak kínálnak élő- pihenő- táplálkozó- és búvóhelyet. A kilenc kísérleti helyszín összterülete 3,3 hektár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában