Már az ötödik őrségi fesztivál

2022.05.23. 11:30

Még zöldebbé vált az Őrségi futófesztivál - Ezúttal Szalafőről indultak a versenyzők - rengeteg fotó

Idén ötödik alkalommal rendezte meg az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület az Őrségi futófesztivált. A futamok ezúttal új helyszínről indultak. A versenyre 170 felnőtt és 70 gyermek nevezett.

Gyöngyössy Péter

Elstartolt a gyerekmezőny. Csodálatos, füves terepen futhattak a versenyzők

Forrás: Unger Tamás

A megnyitón Lugosi Arnold polgármester köszöntője után V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő kapott szót. – Nem azért hagyod abba a futást, mert megöregszel, hanem azért öregszel meg, mert abbahagyod a futást – idézte egy 94 éves amerikai futó szavait, majd a gyerekekhez fordult, és egy közép-amerikai indián törzsről, a tarahumarákról mesélt, akik arról híresek, hogy egyszerű sarujukban szikláról sziklára szökellve közlekednek, és akár maratoni, ultramaratoni távokat képesek lefutni. 

Valószínűleg természetközeli életmódjuk, természetes ételeik eredménye a különleges kondíció. Légrádi Zoltán, az egyesület elnöke arról beszélt, hogy fontos számukra a gyerekek megszólítása a versenyekkel. Itt akár már 4-5 éves kortól versenyezhetnek.

 – Ennél szebb helyen nem lehet futóversenyt rendezni az országban, de Európában is benne lennénk a legjobb 3-ban ezzel az útvonallal – fejtette ki az elnök. Szalafőről indulva a lehető legkevesebb aszfaltos utat kell érinteniük a versenyzőknek. A gyerekfutamokkal kezdődött a program. Némethné Bogdán Beáta három gyermekével Pankaszról érkezett. Miközben a féléves Júlia édesdeden aludt a babakocsiban, a hétéves Réka és az ötéves Orsi ügyesen teljesítette a 400 méteres távot, és boldogan nézegették az érmüket. 

AZ ÉRZÉKENYÍTÉS IS FONTOS: szombat reggel már nagy volt a nyüzsgés a szalafői sportpálya környékén. Az Őrségi Kerékpáros és Természetbarát Egyesület először rendezte meg az Őrségi futófesztivált a legszebb szeres településen. A gyerekek 400, 800 méteres és 2 km-es távra, a felnőttek 5, 12 és 21 km-es távra nevezhettek. Találkoztunk sárvári és ceglédi versenyzőkkel is. A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központból a szervezők meghívására hat fogyatékos lakót hozott el a mentálhigiénés csoport. Rába Tamás elmondta: az is cél, hogy érzékenyítsék a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!