Kijáró

2022.05.24. 13:36

Nyári szabadságon a maszk és az oltás Ausztriában

Szeptemberig felfüggesztette a boltokra és a tömegközlekedésre érvényes maszkviselési kötelezettséget a kormány. Bejelentették azt is: őszig az oltás sem lesz kötelező. Az egészségügyi miniszter szerint ugyanakkor őszre „minden forgatókönyv“ a védelmi intézkedések újbóli bevezetésével számol.

magyarok.orf.at

Forrás: Pixabay

Május 24-i sajtótájékoztatóján Johannes Rauch egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a kedvező járványhelyzet egy lélegzetvételnyi szünetet adott, így június 1-től, előreláthatólag három hónapra, feloldhatják az FFP2-es maszkhordási kötelezettséget a boltokban és buszokon, vonatokon. A miniszter továbbra is azt javasolja, hogy vegyük fel a maszkot mindenütt, ahol sok ember zsúfolódik össze és nem tartható a védőtávolság - tájékoztat a fejleményekről a magyarok.orf.at

A döntés azután született, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem számos szereplőjétől érkezett panasz a maszkviselés tarthatatlanságáról, mondta Johannes Rauch. Egyre többen vásároltak maszk nélkül, és a sokszor 30 fokot elérő hőmérséklet még kellemetlenebbé tette a maszk viseletét.

A tartományok szigoríthatnak

Az egészségügyi és ápolási intézetekben nyáron is csak maszkban lehet majd tartózkodni. Arról, hogy marad-e a kötelező maszkviselés a közigazgatás hivatalainak ügyféltereiben valamint az istentiszteleteket kivéve a vallásgyakorlás tereiben is, nem esett szó.

Ahogy eddig is, a tartományok számára nyitott a lehetőség, hogy saját viszonyaikra tekintettel szigorítsanak a szabályokon. Bécsben például azt mérlegelik, hogy az egyszerű, orrot-szájat eltakaró maszk (Mund-Nasen-Schutz) viselését továbbra is kötelezővé tegyék-e a tömegközlekedésben – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Továbbra sem indokolt a kötelező oltás

Karoline Edtstadler, alkotmányügyi miniszter a kötelező oltással kapcsolatban azt mondta: a kérdéssel foglalkozó szakértői bizottság friss jelentése szerint pillanatnyilag nem indokolt a kötelező oltás újbóli bevezetése, mivel az, tekintettel a járványhelyzetre, aránytalan beavatkozás lenne az emberi alapjogokba. A törvényben rögzített oltási kötelezettséget eredetileg június 1-ig helyezték hatályon kívül, ezt most szeptember 1-ig hosszabbította meg a kormány.

Újságírói kérdésre Johannes Rauch elárulta: a nyár utolsó heteiben kampányt indít a kormány, hogy felhívja az embereket a negyedik oltás beadatására.

Vége az iskolai PCR-teszteknek is

Június 1-jén véget ér a kötelező PCR-tesztek időszaka az iskolákban. Ahol felüti fejét a koronavírus, ott antigén-gyorstesztekkel lehet szűrni a diákokat. Ezt Martin Polaschek oktatási miniszter közölte az APA-val. Hogy az új tanévben ismét bevezetik-e az intézkedést, például a külföldi nyaralásukból visszatérők szűrésére, a járvány alakulásától függ. „Az iskolákat minden eshetőségre felkészítjük“, mondta a távlatokról az oktatási miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában