Tárgyalás

2022.05.26. 18:30

Csúnyán átverte a férfi a nőt, akit véletlenül ismert meg az egyik szombathelyi panzióban

A Győri Fellebbviteli Főügyészség a büntetése helybenhagyását indítványozta annak a férfinak, aki a Belügyminisztériumban dolgozó ismerősére hivatkozott, és ezzel pénzt csalt ki egy hiszékeny nőtől.

vaol.hu

Forrás: Pixabay

Az ítélet szerint a férfi 2018 szeptemberében szabadult letartóztatásából, és egy szombathelyi panzióban szállt meg. Ott összeismerkedett egy nővel, aki elmondta neki, hogy az Amerikai Egyesült Államokba szeretne utazni munkavállalás céljából, de az ezzel kapcsolatos iratok beszerzése nehézkes és lassú. A férfi valótlanul azt állította, hogy van egy hivatalos személy ismerőse, aki a Belügyminisztériumban dolgozik, és pénzért cserébe segíteni tud a gyorsabb ügyintézésben. A nő ennek érdekében összesen 1.200 eurót adott a férfinak, hogy azt adja át az ismerősének a segítségért. A férfi a nem létező ismerőse nevében több alkalommal e-mailben hitegette a nőt a közeli utazással. Az iratok megszerzése érdekében a férfi – természetesen – nem tett semmit. A nő 2018. november 27. napján feljelentést tett a férfi ellen.

A nőt – elkülönített eljárásban – befolyás vásárlásának bűntette miatt megrovásban részesítették.

A Szombathelyi Törvényszék a férfit vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt, mint visszaesőt, 6 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, és vele szemben 388.410 Ft-ra vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen a férfi és kirendelt védője a bűncselekmény minősítésének a megváltoztatása és enyhítés érdekében fellebbezett.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott büntetés szükséges. A férfi többszörösen büntetett előéletű volt a cselekmény elkövetésekor, s azt követően is többször elítélték. A korrupciós bűncselekmények társadalomra veszélyessége, kivétel nélkül, nagy. Káros hatása, hogy ismertté válásuk – szinte – törvényszerű következménye, hogy a társadalom tagjainak a hivatalos személyek befolyástól mentes működése iránti bizalma megrendül. Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőivel szemben a törvény szigorát kell alkalmazni.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában