Zarándoklat

2022.07.01. 19:00

A balogunyomi Mohos Géza és a felesége, Király Bernadett a horvátországi Mária-kegyhely felé vették az irányt - fotók

Az első napon 94, a másodikon 85 kilométert tett meg Mohos Géza és a felesége, Király Bernadett. Nem akárhogyan: két keréken. Ezúttal a horvátországi Máriabeszterce (Marija Bistrica), az ország legnagyobb Mária-kegyhelye felé vették az irányt a gyakorlott zarándokok.

Tóth Kata

Mohos Géza és Király Bernadett Máriabesztercén

Forrás: VN/Mohos Géza

Múlt csütörtökön kora reggel Zakó Jenő plébánostól kapott úti áldást a házaspár, Balogunyomból Jákon át indultak Körmend felé, onnan az Őrségbe, majd zalai falvakon át tekertek Rédics felé. Rövid szlovéniai kitérő után a lendvai vár mellett elhaladva érték el a határfolyót, a Murát. Horvát oldalon, Narda testvérvárosában, Muraszerdahelyen ért véget az első napjuk, ahol a helyi önkéntes tűzoltóság ünnepelte 140 éves évfordulóját – ott nagy mulatságba csöppentek. Másnap reggel nekivágtak a horvát hegyeknek, áttekertek a Dráva felett és tovább, 2x2 sávos és küzdelmes hegyi szakaszokon, hogy végül 16 óra körül beguruljanak Marija Bistricába, „hálát adva a Szűzanyának, hogy oltalmazta őket a hosszú úton”. Mohos Gézáék után nem sokkal ötven zarándok testvérük is begurult a településre, ők négy keréken – a balogunyomi egyházközség indított buszos utat a horvát kegyhelyre.

A pandémia előtt is aktívan zarándokolt Mohos Géza: társaival 2018-ban Lengyelországban jártak, a czestochowai Jasna Góra-i kolostorig tekertek, 2019-ben a Hargita megyei Mária-kegyhely, Csíksomlyó volt az úti céljuk.2017-ben egy barátjával járt már Máriabesztercén, most a feleségével ismételték meg az utat. Azt meséli, tartottak tőle, mert az idén kevesebbet tudtak biciklizni, edzeni, de szerencsére gond nélkül, jó tempóban haladtak. Szombaton keresztútra ment a teljes csoportjuk, amelynek a végén elásták a vasvári Szűzanyától hozott követ, így tették le a lábnyomukat. Vasárnap szentmisén vettek részt, imádkoztak a Szűzanya szobránál, utána utaztak haza. A zarándoklatot ezúttal is falujukért és a balogunyomi kerékpárútért ajánlották fel, és azért is, hogy ne dörögjenek a fegyverek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!