Hatvan éves jubileum

2022.08.07. 15:56

Díszítőművészek jubileumi kiállítása Sárváron

Hatvan éves fennállását jubileumi kiállítással ünnepelte a Galéria Arcisban a Sárvári díszítőművész szakkör . A „60 éve öltünk és örökítünk!” címet kapott tárlat megnyitóján a szakkör megkapta a Vas Megyei Közgyűlésnek és Sárvár Város Önkormányzatának elismerését.

PÁS

Fotó: APAJOR

A vasárnapi megnyitón a Sárvári Néptánckör tagjai működtek közre még élőbbé téve a magyar hagyományt. A kiállítást Kondora István, Sárvár polgármestere nyitotta meg. Majd átadta a népi díszítőművészetért végzett kimagasló tevékenysége elismeréseképpen a szakkörnek az önkormányzat által adományozott Sylvester János Érdemérmet. A díszítőművész szakkör jubileuma alkalmából dr. Kondora Bálint alelnök pedig átadta a Vas Megyei Közgyűlés elismerő oklevelét. – Ez volt az utolsó ilyen formájú elismerése a közgyűlésnek, mert a következőn már Vas vármegye szerepel majd – tette hozzá az alelnök.

A kiállítás anyaga válogatás a hat évtized szakköri munkáiból. Kiemelt helyet kapott a tárlaton a szakkör alapítójának, Beszprémy Józsefnének néhány munkája, ezzel is megemlékezve Babi néniről, aki idén lenne száz éves. A kiállításon köszöntőt mondott Babi néni lánya, Beszprémy Katalin, a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület elnöke.

A szakkör 1962-ben kezdte meg működését Beszprémy Józsefné vezetésével. 1976-ban Sáry Sándorné Pupp Ilona vette át az alkotó közösség vezetését. 1989-ben pedig tanítványa, Varga Mária folytatta a szakkörvezetői teendőket. Vezetése alatt a szakkör több regionális, országos és megyei kiállításon vett részt. 2018-ba átadta a szakkörvezetői teendőket Bíró Lászlónak, de szakmai irányítóként most is részt vesz a szakkör életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!