Tart az ünnep

2022.08.13. 14:06

Sok játék és még több mosoly – Húszéves a szombathelyi  Kalandváros - fotók

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Zsúfolásig telt Szombathelyen a Kalandváros parkolója szombat délelőtt – térítésmentes belépéssel és a megszokott játszóelemek mellett egyéb szórakoztató programokkal várja a családokat a húszéves intézmény egész nap. 

Két évtizeddel ezelőtt nyitotta meg kapuit Szombathely legnagyobb játszótere, a Kalandváros. Az egy hektáron elterülő park számos fejlesztésen esett át az elmúlt években, de a gyermekek örök kedvence talán a favár kilenc tornyával, csúszdáival és kötéllétráival. A jubileum alkalmából pénteken és szombaton térítésmentes belépéssel és pluszprogramokkal fogadják a látogatókat.  

Szombaton már az ebéd előtti órákban nagy volt a forgalom, a parkoló zsúfolásig telt. Rögtön a bejárat közelében táborozott le a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület: a huszárélet rejtelmeibe pillanthattak be az érdeklődők. Sólyomvári Ludwig, alias Lui kapitány, a kishuszárok parancsnoka elmondta: korhű ruhákat, fegyvereket, szablyákat, kisebb ágyút hoztak magukkal. Szeretné, ha minél többen megismernék a múltunkat, mert anélkül nem építhetünk jövőt sem. 

Nagyon élvezte a lehetőséget az ötéves Andris, aki huszárkabátot öltött és fából faragott kardot ragadott.  Édesanyja, Viktória elárulta: Budaörsről indultak reggel nyaralni, és úgy tervezték, félúton megállnak pihenni. Mikor rátaláltak interneten a Kalandvárosra, nem volt kérdés, ide jönnek a gyerekekkel. 

Hosszú sorban várakoztak a kicsik az arcfestésre, és nagy volt a nyüzsgés a hagyományos játszóeszközök környékén is. A kétéves Vivien egyik kedvence például a csúszda. – Többször jártunk már itt, de a nagy meleg miatt egy ideje nem voltunk. Készültünk már, hogy enyhült a hőség, most kapóra jött, hogy egyéb programok közül is választhatunk – mondta az édesanya, Valéria. 

Kitelepült a születésnapos Kalandvárosba a Szabadidő Sportegyesület is. Varga Jenő elnöktől megtudtuk: a nagy, profi játékok mellé elsősorban olyan eszközökkel készültek, amelyeket az iskolások testnevelésórákon is használnak. Az elektromos rollert, ugrálórudat, gólyalábat is kipróbálhatták az érdeklődők, valamint volt hulahoppkarika, célba dobás és kapura rúgás – a hálót Schäfer Péter, válogatott labdarúgónk, Schäfer András édesapja védte.  

Jókedvűen próbálgatta a játékokat a 9 éves Erik is, aki a Csongrádból érkező unokatestvérével látogatott el a játszóparkba. Az édesanya mesélte: nagyon jól érzik magukat, a gyerekek kedvelik a szabadtéri programokat – itt most egy helyen megtalálnak mindent, amit szeretnek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában