Hagyományteremtő

2022.08.14. 07:51

A fürdés igen, a jó hangulat nem maradt el a gersekaráti strandpartin - ahol  veteránok is összejöttek - fotók

Cseh-Egyed Bernadett

Baki Árpád és Horváth István a Strandfesztivál és Veterán autós találkozón

Fotó: © Cseh Gábor

Hagyományteremtő szándékkal szervezett fesztivált szombaton az önkormányzat a gersekaráti tavon. Egyúttal a strand volt a Zalaegerszegi Veterán Autó-Motor Klub jubileumi felvonulásának egyik állomása is. 

Vízbe csak a legbátrabbak merészkedtek, miután a pénteken éjszaka érkezett hidegfront borult eget és helyenként előforduló záporokat hozott térségünkbe. A jó hangulat ennek ellenére nem maradt el a gersekaráti strandon szombaton: a büfé környéke baráti beszélgetéseknek adott helyet, és többen voltak kíváncsiak a veterán autók találkozójára is. Dominik például szüleivel együtt érkezett, hogy megnézze a régi autókat. Az édesapa megtalálta az egyik kedvencét, egy BMW modellt, és közben megbeszélte a család azt is: ha a fiuk kicsit nagyobb lesz, biztosan eljönnek ide fürödni. 

Összesen több mint 70 veterán két- és négykerekű parkolt le a strandon, az egyik legrégebbi járgány a közel százesztendős, kék színű Fiat Balilla volt. Horváth Zoltán tulajdonostól megtudtuk: a kétüléses, 870 köbcentis kabriót népautónak szánták, és elsősorban hölgyeknek tervezték. Keveset fogyaszt, és a mai napig hibátlanul működik, még a 70 kilométer per órás tempót is bírja. Különlegessége, hogy ebből a típusból ez az egyetlen van Magyarországon.  

Még mennek – adott tömör és frappáns választ Baki Árpád, a Zalaegerszegi Veterán Autó-Motor Klub elnöke arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb különlegessége ezeknek az autóknak. Majd hozzátette: a mai autók már tele vannak elektronikával, a veterán autók még egy másik világot képviselnek és ezt szeretnék megőrizni az utókornak. Az egyesület két évvel ezelőtt ünnepelte 25. születésnapját, de a pandémia miatt idén szervezték meg a jubileumi felvonulásukat, amelynek egyik állomása Gersekarát volt.  

Pászthory Istvánné, Gersekarát polgármestere rögtön igent mondott az autóklub megkeresésére, és a veterántalálkozó idejére strandpartit is szervezett az önkormányzat – nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal. Szeretnék, ha 2000-es években népszerű fürdőzőhelyet ismét felfedeznék a vasiak. A hatalmas strand előnye, hogy reggeltől estig süti a nap, a lombos fák azonban kellő árnyékot is biztosítanak.  

Miután a veterán járgányok elhagyták a helyszínt, a zenéé volt a főszerep: előbb a NovelZone, majd a Karthago együttes adott koncertet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában