Karneváli díszben

2022.08.16. 12:06

Jövő csütörtökön fellobban a 21. Savaria karnevál lángja

Már megteltek a szombathelyi szálláshelyek, jövő hétfőtől pedig útlezárások is jelzik: augusztus 25-étől ismét karneváli jelmezt öltenek a szombathelyiek, kezdődik a XXI. Savaria Történelmi Karnevál.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Több helyszínen igazi programkavalkád várja a vasi megyeszékhelyre érkezőket augusztus 25. és 28. között. Radics Gigi, az Elefánt, a Vad Fruttik, Szűcs Gabi, Váci Eszter, Zséda és a Bohemin Betyars & Parno Graszt is zenél sokak örömére. A Fő tér Forum színpada mellett a Borok utcája, a Sörtér, a Művészetek utcája, a Thalia kertje, a folkudvar és nem utolsósorban a Történelmi témapark számos kulturális, zenei és hagyományőrző program helyszínévé válik jövő hét csütörtöktől. Az építkezést már hétfőn elkezdik, ez pedig a Thököly utcában és környékén több helyen útlezárásokkal fog járni.

- Szóljon ez a négy nap a felhőtlen szórakozásról – mondta a keddi karneváli sajtótájékoztatón dr. Nemény András, Szombathely polgármestere a Püspöki Palota kertjében. Horváth Soma, a város kultúráért is felelős alpolgármestere pedig emlékeztetett: ez Közép-Európa legnagyobb történelmi fesztiválja. Megtudtuk: Szombathely számos testvérvárosából, így a legfiatalabbnak számító lengyel Elblagból is várnak fellépőt és küldöttséget is.

A négy napra a Blaguss Agora Hungary Kft. egy karneválbérletet is kínál. Ez egy felnőttnek 1500 forintba, míg egy négyfős családnak (2 felnőtt és 2 gyermek számára) 3000 forintba kerül.

Száz kézműves a Fő téren, 24 borászat a Borok utcájában

A Gayer-park délelőtt hagyományosan Kalandvárossá válik, ahol a gyerekeknek ígérnek kikapcsolódást, majd estére Thalia kertéjévé alakul át, ahol kamaraelőadásokra várják az érdeklődőket – erre is felhívta a figyelmet Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nkft. ügyvezető igazgatója, a karnevál egyik szervezője a keddi sajtótájékoztatón. Kitért arra is: már megteltek a szombathelyi szálláshelyek, a Tourinform irodában elsősorban a Szombathely térségében elérhető szállásokat ajánlják a hozzájuk fordulóknak.

Megtudtuk: az elmúlt két év járványidőszaka a vásárokra járó kézműveseket, kirakodókat komolyan érintette, ennek ellenére túljelentkezést tapasztaltak a Fő téri helyeknél, válogatás után mintegy 100 kézműves jutott helyhez itt. A Borok utcájában szintén tapasztalhatunk majd változásokat: ezúttal 24 borászat mintegy 60-féle nedűje között válogathatunk. Természetesen itt elérhető a Savaria Történelmi Karnevál Bora is: a szekszárdi Fekete Pincészet hat vörösbor házasításából született Patikárius cuvée-je.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában