Bejelentés

2022.08.16. 16:37

Államtitkár erősítette meg: nem nyílik lignitbánya Toronynál - frissítve

Hiába a baloldali a hangulatkeltés, a tények makacs dolgok: nem nyílik lignitbánya Toronyban.

Vas Népe

Forrás: MW

Frissítés:

17.00

Kedd délután Toronyban képviselő-testületi ülést tartottak. Kovács György polgármester megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy egyhangúlag hagyták jóvá az általa előterjesztett határozati javaslatot. Abban megerősítették, nem szeretnének lignitbányát a településen.

Korábban írtuk:

Még július derekán jelentette be dr. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány jelentősen fokozza a hazai lignitkitermelést. A kabinet akkor arról is döntött, hogy a mátrai erőmű blokkjait minél hamarabb újra kell indítani, illetve kezdeményezi a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását.

A miniszter bejelentése után máris elkezdtek baloldali politikusok azzal foglalkozni, hogy a Torony melletti lignitmezőt a bejelentés nyomán feltárják-e. Bár éppen szétesőben a Jobbik, a párt Vas megyei országgyűlési képviselője, Balassa Péter Palkovics László ipari és technológiai miniszterhez fordult a toronyi kérdésben. A témát felkarolta a helyi baloldali sajtó is.

A minisztériumi válaszra azonban nem kellett sokat várnia a Jobbik helyi politikusának, kérdésére Palkovics László megbízásából Koncz Zsófia parlamenti államtitkár közölte: az ide vonatkozó törvény szerint bányászati jog csak koncessziós pályázati eljárás keretében szerezhető meg. „A pályázati kiíráshoz szükséges vizsgálati anyagok nem állnak rendelkezésre, koncessziós eljárás nincsen folyamatban” – olvasható a levélben.

Hiába tehát a baloldali hangulatkeltés: nem nyílik lignitbánya Toronynál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában