Felelős szülők

2022.10.06. 07:00

Mozgásfejlesztés lóháton: hatásos az egyensúlyra, a koncentrációra - fotók

Testileg és értelmileg egészséges gyermekek részképességzavarai esetén funkcióbeli elmaradásokat fejleszthet a mondókás, dalos torna lóháton. Reseterits-Boros Evelin mozgásfejlesztőnél jártunk, segítő-támogató munkájába pillantottunk bele.

Tóth Kata

Béci hátán Kövesi Anna, jobbról Reseterits-Boros Evelin

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Se nem lovaglás, se nem terápia, a lóháton való mozgásfejlesztés jótékony hatásai mégis elvitathatatlanok. Evelinnek nemegyszer mondták: „csak” gyerekeket sétáltat lóháton, miközben az eredmények a figyelemzavaros, hiperaktív, mozgásukban elmaradott gyermekek esetében a módszer hatékonyságát igazolják. – A lónak háromdimenziós mozgása van, és miközben a hátán ülnek a gyermekek, az agyukban a ló mozgása az emberi járást imitálja – ha az állat lépésben megy, akkor fejlődnek a legtöbbet. 

Miután felülnek, játékos feladatokat kell megoldaniuk a körkarámban, amelyek több területet – a memóriát, az egyensúly-érzékelést, a koordinációt, a figyelmet, a szabálytudatot, a nyelvi képességeket – is fejlesztik, hatnak a nagymozgásokra és a finommotorikára, a látásra, tapintásra, hallásra, ingerlik, így edzésben tartják az érzékszerveket, nem utolsósorban önbizalmat fejlesztenek. Mindegyik feladatnak komplex hatása van – mondja Evelin, és hozzáteszi: hároméves korban célszerű egy gyermeket először lóra ültetni foglalkozás keretében – ekkor elég érett ahhoz, hogy be tudja fogadni a hatásokat, amelyeket a ló, a lovaglás nyújthat a számára. Amikor Evelinnél járunk, a négyéves Kövesi Annát hozzák a szülei a foglalkozásra. A kislány szeleburdi volt, a szülők úgy gondolták, nem árthat neki, ha lóra ül. Tavaly óta Anna ügyesebb, kevésbé izgága, mondják. 

 

Béci a homokos körkarámban békésen tűri, ahogy a voltige-hevedert rárakja a gazdája. A félórás foglalkozáson minden gyakorlat egy kör hosszan tart, egy kört többször is megismételhetnek. Ráhangolódásként Anna – már Béci hátán ülve – mindkét oldalán megsimogatja a lovat. Utána következnek a fejlesztő gyakorlatok: énekelve lépegetnek a „Sárga csikó, csengő rajta” dalra, aztán plüssjátékot kap a kezébe Anna, amelyet át kell bújtatnia a heveder kapaszkodóján, majd a teste körül egyik kezéből a másikba adogatnia úgy, hogy közben a lábával szorítja a lovat. Gyerekdalok, mondókák szólalnak meg, Anna szorgalmasan követi az instrukciókat: a befűzős feladatot, a memóriafejlesztőt, a színeket tanítót, és koncentrál, amikor helyet cserélnek a fűben a műanyag állatok, tapsolnia kell, és színes csipeszekből sort alkotnia a ló sörényén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában