Aradi vértanúk

2022.10.06. 19:42

Főhajtás Rátóton is: megemlékezés a tizenhárom tölgyfánál - fotók

Október 6-a nemzeti gyásznap, az aradi vértanúk emléknapja: 173 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hős honvédtisztjeit, Pesten pedig az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajost életét oltották ki. Rátóton megható emlékezést tartottak.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

A hagyomány szerint az 1860-as években Deák Ferenc ültette a tizenhárom tölgyfát az Aradi Vértanúk Emlékparkjában, amelyet Rátót lakossága azóta is kegyelettel ápol. Az elpusztult fák helyére 2018-ban újak kerültek a helyi önkormányzat, és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. segítségével. A park 2015 óta a Vas Megyei Értéktár része.  

Elsőként Domiterné Molnár Annamária mondott emlékező beszédet, kiemelve, hogy a haza bölcse nem véletlenül választotta a tölgyfát, ezt az erős, hosszú életű, túlélő fát.

-Rátót büszke történelmi múltjára, a Széll családra, a kastélyra, amelyben gyakran vendégeskedett Deák Ferenc, akit Vörösmarty Mihály bízott meg azzal, hogy lányára, Ilonára figyeljen, aki Száll Kálmán felesége volt - idézte a múltat a polgármester, majd kitért arra is, hogy október 6-a azt is jelenti, hogy vannak elődeink, példaképeink, akiket követni kell. 

Vámos Zoltán főispán, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője is Deák Ferencet idézte, aki a fákkal jelet hagyott a jelennek, és üzent a múltból a jövőnek. -Deák Ferenc nem csak emléket akart állítani az aradi tizenháromnak, hanem emlékeztetni is akart arra, hogy vértanúságnak az ad értelmet, ha utána új élet fakad - mondta. 

Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök megáldotta a Széll család síremlékét, amelyet Iszak Zoltán újított fel. Ezután koszorúzás következett, rátóti édesanyák gyermekeikkel egyenként vonultak a tizenhárom síremlékhez, majd elöljárók, civil szervezetek képviselő helyzeték el az emlékezés koszorúit. A megemlékezésen jelen volt V. Németh Zsolt, az térség országgyűlési képviselője is. Fellépett a Boglya zenekar, a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a Szent Gotthárd Általános Iskola tanulói, valamint
Tóth Dániel, Gerencsér Fruzsina és Aradszki Zsombor.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában