Programtipp

2022.10.07. 07:00

Ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni - Itt a nagy programajánló Vas megyéből

VN

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

KONCERT 

Szombathely 

A Végállomás Klubban október 7-én, pénteken 19 órakor újra Leander Kills, a hangulat izzításáról a Tiansen gondoskodik. Október 8-án, szombaton 20 órakor Copy Con és a Reggae Expressz, valamint a helyi Canis Cara prezentál egy fergeteges reggae-estet. Az Agora Művelődési és Sportházban október 12-én, szerdán 19 órakor Szerda esti akusztik lesz, vendég: Lóci Solo. Kőszeg A kőszegi zsinagógában (Várkör 38.) október 9-én, vasárnap 11 órakor a Haydn kamarazenekar ad koncertet. 

SZÍNHÁZ 

Szombathely 

Az MMIK Mesebolt Bábszínház Lázár Ervin teremben október 9-én, vasárnap 10 órakor Papírvarázs című pöttöm színházi matiné előadás lesz, amelyre 4 éves korig várják a gyermekeket. 

 

RENDEZVÉNY

 Szombathely 

Az Agora Művelődési és Sportházban október 7-én, pénteken 16 órakor a Digi-lét kérdések című előadás-sorozatban az elektronikus levelezés lesz a téma, és a biztonságos levelezési szokások. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban A kávéházi cigányzene története címmel rendeznek beszélgetést Nyerges Erika íróval október 7-én, pénteken 17 órától. A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mintegy tízéves múltra tekint viszsza a Roma Kultúra Napja. A rendezvénysorozat célja a kultúra népszerűsítésén túl, a cigány hagyományok magyar kultúrára gyakorolt hatásának megismertetése. A cigányzene hallatán eszünkbe jutnak a régi szép idők, amikor még élő zene szólt a vendéglátóhelyeken, kockás terítős asztaloknál húzta a prímás a kedvenc nótánkat. A több mint kétszáz éve működő kávéházi cigányzene igazi túlélő. Szerepéről, társadalomformáló és polgárosodást elősegítő hatásáról kevesen tudnak. Nyerges Erika pedagógus, író A kávéházi cigányzene története című kötete 2020-ban jelent meg. 

Az Oladi Művelődési Központban (Simon István u. 2–6.) október 7–9-én, péntektől vasárnapig díszmadárkiállítás lesz, ahol több száz egzotikus díszmadár várja a látogatókat. Pénteken 9–18 óráig, szombaton 8–18 óráig, vasárnap 8–17 óráig várják az érdeklődőket. 

Az Agora Művelődési és Sportházban október 8-án, szombaton 13–21 óráig japán nap lesz. Sztárvendégek: Goto Mayumi Nihonga festőnő; Hijikata Seiko temarimester; MES Utaite énekes. A színpadon taikodobok, nihongabemutató, koto, utaite, kyudo, judo, karate, kendo, iaido, ninjutsu, UTAITE és Ataru-koncert. A nagyteremben origami, japán témájú társasjáték, illatjáték, kagylójáték, japán játékok, ikebana, nihonga, kazarihimo, kumihimo, kalligráfia, gésafrizura, japán viselet, pólófestés, sushi workshop, japán teakóstoló, kendokipróbálás, bonsaikiállítás, japán kard kiállítás, temarikiállítás. Galéria: japán édességek, japán ajándéktárgyak, J POP és K POP ajándékok, manga. Előadásokat hallhatunk a következő témákban: Az anime varázsa; Expo 70-Expo 25-Oszaka; A japán tea története népdalokon keresztül; Ikebana virágrendezés és a japán esztétika; Temari élmény-, kézműves workshop. Az előtérben: japán street food, sushi, japán italok, Toyota-tesztvezetés. Az Agora Művelődési és Sportházban október 12-én, szerdán 19 órakor Mocskos nyelvvel feleselek címmel Pottyondy Edina önálló estjét láthatjuk. 

Cák

 Október 8–9-én, szombat–vasárnap rendezik meg a Cáki gesztenyés gasztrofesztivált a pincesoron. Szombaton 14–14.45-ig a Horvátzsidányi Kulturális Hagyományőrző Csoport lép fel, 15–15.30-ig a Magyarországi Szlovének Szövetsége Szakonyfalui Néptánccsoportja, 15.30–16 óra között a Kőszegfalvi Német nemzetiségi Kórus és a Pornóapáti Német Tánccsoport. 16.30– 17.30-ig a Varnyú Country ad koncertet. Vasárnap 14– 14.45-ig a Romano Ritmo zenekar előadásában autentikus oláh cigány zene és tánc lesz. 15–15.30-ig a Zsivány zenekar lép fel vasi dallamokkal és táncokkal. 15.30–16.30-ig Móser Ádám harmonikázik. 17–18 óra között a Koprive tamburazenekar koncertezik. A közösségi ház udvarán hagyományos magyar és nemzetiségi ételek, kemencés húsok kóstolója lesz. „Toma vidám kisgazdája” címmel játékudvart rendeznek be rusztikus játékokkal, mókás próbákkal, jelmezes játékmesterrel. Kísérő programok: 10–18 óráig kézművesvásár, falatozáshoz kemencés langalló és cáki burger. 

Vasi Hegyhát 

Október 8–9-én, szombaton és vasárnap rendezik meg az V. Hegyháti Tájolót. Az értékőrző rendezvény 2018-ban indult útjára, az előző évekhez hasonlóan idén is több településen, több helyszínen várják a látogatókat. Érdemes belekóstolni a helyi gasztronómiai különlegességekbe, a finom borokba és elmerülni a térség szépségében. 

Uraiújfalu 

Családi lovasnapot tart az Aranyló Lovasudvar és a helyi lovasegyesület október 9-én, vasárnap 12.30-tól. Lesz vezetőszáras és ügyességi bemutató, díjlovas- és ugróbemutató, fogatbemutató pónikkal, hintó- és kocsikiállítás, lovaglási lehetőség kicsiknek és nagyoknak. Vendég a Pacsirták együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában