Érthetetlen

2022.11.27. 09:08

Vandalizmus a Balatonon! Körbe fűrészelte valaki az öreg tölgyfa törzsét Csopakon

A polgármester és a lakosság felháborodott az eset miatt, az önkormányzat rendőrségi feljelenést tett, nyomravezetői díjat tűzött ki és keresi a szakembert, aki meg tudja menteni a fát.

vaol.hu

Érthetetlen, felháborító vandalizmus: körbefűrészelte valaki egy 80 éves tölgyfa törzsét a csopaki strandon

Forrás: veol.hu

Ambrus Tibor polgármester közösségi oldalán azt írta: „Csopak életében a természetes környezet ápolása, a növények és állatok védelme az egyik legalapvetőbb érték. Szerintem ennek a közösségnek valamennyi tagja egyetért a fák ültetésével, gondozásával. Közölte, egy fa élete sokáig tart, sok év telik el, mire igazán nagy, árnyat és friss levegőt adó lombot növeszt. - És akkor jön valaki, aki az éj leple alatt körbe fűrészeli a törzsét. Alattomosan, bujkálva, szándékosan elpusztít egy élőlényt. Egy gyönyörű, hatalmas tölgyfát, ami nyolcvan éven át volt a strand dísze, ezrek hűsöltek a lombjai alatt, vigyáztunk rá, szerettük. Strandunk legöregebb fája, fogalmazott. Kiemelte, a felháborodás nem egészen jó szó arra, amit egy jó érzésű ember ennek láttán érez. Értetlenség, undor, fájdalom borítja el az értelmetlen, önző pusztítás láttán. - Reménykedünk, hogy ilyenkor is lesznek harcias természetvédők! Hogy nem csak addig tart a természet védése, ameddig nem zavarja a kilátást egy fa és nem csak addig vagyunk természetvédők, amíg nem ütközik az egyéni érdekeinkkel a természetvédelem! – hangsúlyozta - közölte a veol.hu.

Forrás: Önkormányzat

Írt arról is a polgármester, hogy a közösség nevében mindenki segítségét kéri, hogy megtalálják és elszámoltassák azt, aki ezt az aljasságot elkövette. A fa értéke a Magyar Faápolók Egyesületének számítása szerint több mint 25 millió forint. - A rongálás miatt rendőrségi feljelentést tettünk, és az önkormányzata nettó 250 ezer forint jutalmat kínál annak, aki felismeri és azonosítja a térfigyelő kamera videofelvételen szereplő alakot vagy megbízóját (ez látható a polgármester közösségi oldalán), mert ez az ember bűncselekményt követett el, nemcsak egy fa, egy lélegző élőlény, hanem az egész közösség ellen. Szeretnénk őt elszámoltatni minden téren, erkölcsileg is. Szeretnénk a szemébe nézni, megkérdezni tőle: miért tette? – fogalmazott Ambrus Tibor. Újabb bejegyzéséből kiderült, keresik a szakembert, aki meg tudja gyógyítani, illetve menteni a gyönyörű öreg fát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában