Előadás

2022.11.29. 09:31

Varga Judit: Több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációt

Több mint hétszázezren töltötték már ki a nemzeti konzultációt – tudtuk meg dr. Varga Judittól szombathelyi sajtótájékoztatóján. Az igazságügyi miniszter is minden magyar polgárt arra buzdít, töltse ki a kérdőívet.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

- A nemzeti konzultációt rendszerint Nyugat-Európában kevesen értik, ez elég furcsa, hiszen a demokrácia egyik legközvetlenebb eszköze, ami lehetőséget nyújt arra, hogy ne csak négyévente, a választások alkalmával, hanem folyamatosan a magyar nemzet sorsát érintő legfontosabb kérdésekben kapcsolatban maradhassunk – hangsúlyozta dr. Varga Judit, a szombathelyi közéleti fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón a Haladás Sportkomplexumban hétfőn. Hozzáfűzte: - Ha mi továbbra is nemzeti érdekeken, és ezek érvényesítésén alapuló politikát szeretnénk folytatni, akkor fontos, hogy a kapcsolódási pontokat időről időre megtaláljuk, és a legfontosabb kérdésekben kikérjük a magyar emberek véleményét.

Az igazságügyi miniszter emlékeztetett: korábban a migráció, a gyermekvédelem és a Covid-válság kapcsán is sikerült nemzeti konzultációt tartani, majd az azokon született vélemények alapján alakították ki a további kormányzati lépéseket. - Arra buzdítok, minden magyar állampolgárt, hogy a brüsszeli szankciók kapcsán is ossza meg véleményét. Ez azért nagyon fontos, hogy a magyar kormány határozottan tudja képviselni ezt az álláspontot Brüsszelben – fogalmazott a miniszter. Hozzátéve, december 9-éig van erre lehetőség.

A kondicionalitási eljárás kapcsán az igazságügyi miniszter emlékeztetett, nyáron nagyon intenzív tárgyalások eredményeként az Európai Bizottsággal 17 olyan vállalásban állapodtak meg, amelyek mind-mind szakmai alapon elfogadhatóak voltak a magyar kormány számára. Ezek teljesítésén az ősz során folyamatosan dolgoztak, illetve azokat végre is hajtották. Időközben merült fel a tizennyolcadik újabb kérdés az igazságszolgáltatás függetlenségének garanciájával kapcsolatosan. - Itt is egy nagyon alapos, szakmai konzultáció kezdődött, és ennek keretében vállaltuk, hogy jövő március 31-éig a megfelelő módosításokat a bizottsággal és az érintettekkel szoros konzultációban el fogjuk végezni - válaszolta újságírói kérdésre dr. Varga Judit. Hozzátéve: sajnálatos, hogy mindeközben a baloldali politikusok az Európai Parlamentben azon dolgoznak, hogy a magyar emberek ne jussanak hozzá ezekhez a forrásokhoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában